Tema

Skøjter, ski og sivsko

Der var fart over både skøjter, ski og sivsko, når danskerne skulle holde varmen, dengang der virkelig var vinter til. Hør Gunnar 'Nu' kommentere vinterløjerne i en række klip fra 1907-1945.

Der er fuld fart over feltet, når danskerne kaster sig over vinteraktiviteterne. Skøjteløbere myldrer rundt på de tilfrosne søer, og tilskuere må springe for livet, når kælke kommer jagende ned ad bakkerne i Dyrehaven.

Se filmene bag klippene

Filmklippene her i samlingen er fra 1907-1945. Ved de enkelte klip er der henvisning til de film, klippene stammer fra. Filmene kan også ses her på sitet.

I det hele taget stikker publikum ikke op for bollemælk. Der er højt humør og kuskeslag, mens man fryser bravt i vinterkulden. 4000 mennesker overværer vikingernes vandgang i Hellerup Havn i 1944, og 10.000 tilskuere tropper op for at se ishockeykamp på Peblingesøen i 1945. Og man finder på løjer for at holde varmen: under et skøjtestævne løber honoratiores om kap i sivsko.

Skiløberne vil også have tempo, så Københavns Skiklub bygger en skihopbakke i Geels Skov ved Holte. Bakken bliver kaldt Holtekollen inspireret af Holmekollen ved Oslo. Den legendariske speaker Gunnar ’Nu’ Hansen forklarer, hvordan skisportsfolkene tackler den lunefulde danske vinter: hvis der mangler sne, lægger man halmmåtter ud i stedet. Måske en ide til den nye skibakke på Amager?