Omkring Kapitulationen

Film Omkring Kapitulationen Se Filmen

1945, 21 min., Stum

Sønderborg i dagene efter befrielsen: Flygtningene vælter ind i Sønderborg Havn i dagene op til kapitulationen. En enmandstorpedo ses i havneløbet. Fragtskibet "Stettin" fyldt med mennesker ombord. Politiet kan rykke ind på stationen, hvor der har været skole. Overbetjent Ole Hald modtages af kollegerne. Frihedsbevægelsen anholder landsforrædere og stikkere. En ladbil fyldt med hujende mennesker ruller mod grænsen for at modtage englænderne. Våben og ammunition m.m. samles ind. Tyske troppers tilbagetog over grænsen. Franskmænd på vej hjem tilbagevises til et senere tidspunkt. Tysk spærring ved Kruså. Montgomerys "The royal Dragoon" kører over grænsen. Englænderne ankommer til Sønderborg og bydes velkommen af borgmester Hans Nielsen. Autografjægerne i aktion. Takkkegudstjeneste i Maria Kirke. Parade af frihedskæmpere på kirkepladsen.
Frøslev: Dannebrog går til tops 5. maj. De tyske politisoldater forlader lejren. Tidligere internerede, som var stikkere, sidder nu i 'Einzelhaft' og afhøres af deres tidligere medfanger.
Sønderborg: Opgravning af faldne frihedskæmpere på den militære skydebane. De lægges i nye, hvide kister og begraves på den nye kirkegård. Sørgeoptog med kisterne på hestevogne ruller gennem byen.
Hjemførelsen af de 115 danske patrioter, som døde i krigsfangeskab i Tyskland. Danmarks største ligtog - hvide kister på hvide Røde Kors-lastbiler - føres over grænsen. Biskop Noack fra Haderslev og minister for særlige anliggender Per Federspiel taler ved mindehøjtideligheden. Pastor Erik Staffeldt fra Middelfart taler på forældrenes og de pårørendes vegne. Kisterne køres til Sønderborg Kasernes gymnastiksal for derfra at blive kørt til deres sidste hvilested i Danmarks jord.

Emneord: Befrielsen, Frøslevlejren, Sønderjylland, Flygtninge, Begravelser, Anden Verdenskrig, Sønderborg, 1940-1949

Produktion: Robu Film

Filmtype: Dokumentariske optagelser

Se alle credits i Filmdatabasen

Sådan laver du et klip

  • Find det sted i filmen, hvor du ønsker at starte dit klip, og tryk ”Start klip”.
  • Når du ønsker at afslutte klippet, trykker du ”Slut klip”.
  • For at se klippet, tryk ”Se klip”. 
  • Hvis du er tilfreds med klippet, trykker du ”Opret klip”.

Når klippet er oprettet, har du mulighed for at placere klippet geografisk i Danmark. Brug danmarkskortet til at placere klippet. Kun klip med stedsangivelse bliver lagt på sitet.

Du behøver kun angive navn og e-mailadresse, hvis du ønsker dit klip skal være en del af sitet.

Du kan frit sende, dele og i de fleste tilfælde indlejre klippet på din Facebookside, hjemmeside, blog eller andet. 

God fornøjelse.

Vi har brug for din viden

Hvis du har viden om et sted, en person, eller andet i filmen, som ikke findes på kortet, så kan du selv lave et klip og skrive din egen historie. Dit klip kan blive en del af kortet her, og du kan dele det med andre.

Sådan gør du

  1. Lav et nyt klip ved at trykke her
  2. Tilføj mere information til klippet såsom dato, personer eller sted

Du er også velkommen til at tilføje en kommentar med din historie

Kommentarer

Der er ingen kommentarer. Vær den første til at kommentere

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den kommer på sitet.
Har du tekniske problemer? Se Spørgsmål og svar.
Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet kontakt filmarkivet@dfi.dk.

Tak for kommentaren

-----------------------------------------------