Kap Farvel - Angmagssalik, 6. Thuleekspedition

Film museum/danmark-paa-film Se Filmen

1931, 35 min., Stum

6. Thuleekspedition 1931. SS "Feddy" sejler ekspedtionens motorbåd "Dagmar" op til Grønland. Deltagerne er: kaptajnløjtnant Fred Bangsbøll, søløjtnant Hans Wittrup-Hansen, maskinkonstabel Lauritz Torking, magister Johannes Olsen, arkæolog-assistent, stud. mag. Erik Holtved, fotograf Svend Nielsen og Knud Rasmussen. Ekspeditionen starter 19. august fra Julianehaab og går op langs østkysten fra Kap Farvel til Angmagssalik. Man finder forladte bopladser i Dronning Marie Dal, samt gravpladser og en store ruin inde i bunden af Skjoldungen Fjord (Saqqisikuik). Grønlænderen Kristian, som er opvokset der, fortæller levende til Knud Rasmussen om ånderne - også de onde. Hans beretninger er illustreret med tegninger. Herfra går turen videre til Kungmiut inde i Angmagssalik-fjorden, hvor ekspeditionen modtages med stor imødekommenhed. Der hentes tilmed gæster fra omegnen. Unge mænd giver opvisning i kajakkæntring samt andre manøvrer, og derefter samles alle til trommedans. Her ses et eksempel på en 'nidvise', hvor den syngende danser rundt om sin modstander og understreger sine hånende ord med skaller. Og 'torskedansen', hvor den optrædende har udspilet mund og snapper efter madding, demonstreres. Kvinderne viser danse med andre temaer og rytmiske hoftevrid. Rejsen slutter i Angmagssalik, hvor Kristian tager afsked med en trommedans.

Emneord: Grønland, Ekspeditioner, Grønlændere, Kajakker, Trommedans, Sagn, Ånder, Dans, 1930-1939, Inuitter

Medvirkende: Knud Rasmussen

Fotograf: Svend Nielsen, Hans Wittrup-Hansen

Filmtype: DK/Dokumentarfilm

Se alle credits i Filmdatabasen

Sådan laver du et klip

  • Find det sted i filmen, hvor du ønsker at starte dit klip, og tryk ”Start klip”.
  • Når du ønsker at afslutte klippet, trykker du ”Slut klip”.
  • For at se klippet, tryk ”Se klip”. 
  • Hvis du er tilfreds med klippet, trykker du ”Opret klip”.

Når klippet er oprettet, har du mulighed for at placere klippet geografisk i Danmark. Brug danmarkskortet til at placere klippet. Kun klip med stedsangivelse bliver lagt på sitet.

Du behøver kun angive navn og e-mailadresse, hvis du ønsker dit klip skal være en del af sitet.

Du kan frit sende, dele og i de fleste tilfælde indlejre klippet på din Facebookside, hjemmeside, blog eller andet. 

God fornøjelse.

Vi har brug for din viden

Hvis du har viden om et sted, en person, eller andet i filmen, som ikke findes på kortet, så kan du selv lave et klip og skrive din egen historie. Dit klip kan blive en del af kortet her, og du kan dele det med andre.

Sådan gør du

  1. Lav et nyt klip ved at trykke her
  2. Tilføj mere information til klippet såsom dato, personer eller sted

Du er også velkommen til at tilføje en kommentar med din historie

Kommentarer

GEIR HAAGENSEN

07-06-2017

EN FLOTT FILM SOM SETTER EN I DRØMMEMODUS OM EN SVUNDEN TID. MEN MYE LEVER ENNU VIDERE, SÅ LA OSS TA VARE PÅ RESTENE AV DENNE HELT SPESIELLE KULTUR. JEG SPØRGER MEG SELV, HVORFOR SKJOLDUNGEN MED SLIKE FANTASTISKE MULIGHETER BLEV AVFOLKET. KANSKJE ER DER FORTSATT MULIGHETER INNEN FISKERI ? MEN VIKTIGST AV ALT - TA VARE PÅ LANDET - IKKE GI ARBEIDSPLASSER OG VERDIER VEKK TIL UTLANDET. HOLD EN FAST HÅND PÅ RORET, SLIK AT GRØNLAND UNNGÅR Å BLI EN KOLONI UNDER KINA.

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den kommer på sitet.
Har du tekniske problemer? Se Spørgsmål og svar.
Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet kontakt filmarkivet@dfi.dk.

Tak for kommentaren

-----------------------------------------------