Gudenaaens Kraftstation

Film museum/danmark-paa-film Se Filmen

1921, 8 min., Stum

Danmarks største vandkraftværk, Gudenaacentralen, også kaldet Tangeværket, indvies den 8. januar 1921. En række honoratiores og andre betydningsfulde herrer ankommer for at bese sluseanlægget, de store Francis-turbiner og kraftværkets maskinhal med de tre store generatorer og regulatorer. Derudover er der optagelser af de oversvømmede områder mellem Kongensbro og Tange. Oversvømmelserne fandt sted i forbindelse med udgravningerne til Tange Sø. Da man planlagde Tangeværket, var der ingen sø ved Tange. For at lave et lager af vand, så der kunne produceres el hele året, var det nødvendigt at skabe en stor kunstig sø. Den kom til at oversvømme 625 ha. mellem Kongensbro og Tange. 27 gårde og huse måtte rives ned for at give plads til søen, og i alt blev 192 lodsejere berørt af ekspropriationer. En 800 meter lang dæmning holder vandet tilbage i ådalen, og en 300 meter lang kanal fører vandet fra søen til kraftværket. Ved kraftværket falder vandet 8-10 meter gennem de tre Francis-turbiner. Gudenaacentralen har siden 1921 produceret forureningsfri el baseret på vandkraft fra Tange Sø. Kraftværket producerer årligt ca. 11 mio. kWh. Det dækkede i 1920'erne 1/4 af hele Jyllands elforbrug. I dag svarer det til ca. 2.500 danske familiers årlige elforbrug. Værket og de tilhørende oprindelige funktionærboliger er tegnet af Viborg-arkitekten Søren Vig-Nielsen.

Emneord: Vandkraft, Elektricitet, Gudenåen, Tange Sø, Elforsyning, Elektricitetsværker, Oversvømmelser, Gudenaacentralen, Tangeværket, 1920-1929

Produktion: Nordisk Films Kompagni

Filmtype: Dokumentariske optagelser

Se alle credits i Filmdatabasen

Sådan laver du et klip

  • Find det sted i filmen, hvor du ønsker at starte dit klip, og tryk ”Start klip”.
  • Når du ønsker at afslutte klippet, trykker du ”Slut klip”.
  • For at se klippet, tryk ”Se klip”. 
  • Hvis du er tilfreds med klippet, trykker du ”Opret klip”.

Når klippet er oprettet, har du mulighed for at placere klippet geografisk i Danmark. Brug danmarkskortet til at placere klippet. Kun klip med stedsangivelse bliver lagt på sitet.

Du behøver kun angive navn og e-mailadresse, hvis du ønsker dit klip skal være en del af sitet.

Du kan frit sende, dele og i de fleste tilfælde indlejre klippet på din Facebookside, hjemmeside, blog eller andet. 

God fornøjelse.

Vi har brug for din viden

Hvis du har viden om et sted, en person, eller andet i filmen, som ikke findes på kortet, så kan du selv lave et klip og skrive din egen historie. Dit klip kan blive en del af kortet her, og du kan dele det med andre.

Sådan gør du

  1. Lav et nyt klip ved at trykke her
  2. Tilføj mere information til klippet såsom dato, personer eller sted

Du er også velkommen til at tilføje en kommentar med din historie

Kommentarer

Per Winter

15-02-2017

Fremragende film og i min egenskab af formidler på Energimuseet og
Tangeværket finder jeg filmen særdeles inspirerende. Et enkelt spørgsmål vil jeg her komme med, og jeg håber, at I kan være mig behjælpelig med et svar:

" Et stykke inde i filmen er der et afsnit , de viser et havnemiljø med skibe og huse og en kirke - senere kommer der en storkerede - HVILKEN BY ER DER TALE OM ?

Jeg ser frem til at høre nærmere.

Med venlig hilsen

Per Winter
formidler
Energimuseet

Bo Skelmose

08-07-2017

Skud fra hoften - Det ligner Lemvig...

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den kommer på sitet.
Har du tekniske problemer? Se Spørgsmål og svar.
Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet kontakt filmarkivet@dfi.dk.

Tak for kommentaren

-----------------------------------------------