Grundlovens 100-års jubilæum

Film Grundlovens 100-års jubilæum Se Filmen

1949, 11 min., Speak

Der er forberedt store festligheder i anledning af grundlovsjubilæet. I København nedlægges der kranse ved rytterstatuen af Kong Frederik VII - et monument over kongens centrale rolle i enevældens ophør og Grundlovens indførelse - foran Christiansborg. 800 er indbudt til grundlovsmøde i Folketinget, hvor en række talere går på talerstolen, bl.a. fra Færøerne, Grønland, de nordiske lande og det britiske underhus. Om eftermiddagen går en række embedsmænd fra Københavns Rådhus i procession til Christiansborg Slotsplads, hvor Rigsdagens præsidium byder velkommen til taler, sang og musik. Der er tusindvis af fremmødte. Dagen efter - 2. pinsedag - afholdes der folkemøder landet over, bl.a. i Den gamle Stændergaard i Roskilde og efterfølgende i Herthadalen i Lejre. I Marselisborgparken i Århus er der folkemøde, hvor borgmester Unmack Larsen taler. I mange byer er der arrangeret historiske optog og friluftsfestspil, f.eks. i Viborg, hvor den historiske hovedperson er bisp Gunner.

Emneord: Grundloven, Folketinget, Byfester, København, Optog, Roskilde, Aarhus, Viborg, 1940-1949

Medvirkende: Kong Frederik IX, Hans Hedtoft, Dronning Alexandrine, Prins Knud, Prinsesse Caroline-Mathilde, Dronning Ingrid

Manus: Karl Roos

Fotograf: Erik Ole Olsen, Rolf Rønne

Klipper: Erik Ole Olsen

Produktion: Minerva Film, Dansk Kulturfilm

Filmtype: DK/Dokumentarfilm

Se alle credits i Filmdatabasen

Vis transskription

Sådan laver du et klip

  • Find det sted i filmen, hvor du ønsker at starte dit klip, og tryk ”Start klip”.
  • Når du ønsker at afslutte klippet, trykker du ”Slut klip”.
  • For at se klippet, tryk ”Se klip”. 
  • Hvis du er tilfreds med klippet, trykker du ”Opret klip”.

Når klippet er oprettet, har du mulighed for at placere klippet geografisk i Danmark. Brug danmarkskortet til at placere klippet. Kun klip med stedsangivelse bliver lagt på sitet.

Du behøver kun angive navn og e-mailadresse, hvis du ønsker dit klip skal være en del af sitet.

Du kan frit sende, dele og i de fleste tilfælde indlejre klippet på din Facebookside, hjemmeside, blog eller andet. 

God fornøjelse.

Transskription

Den 5. juni 1949 fejredes 100-året for Danmarks Riges Grundlov. Det var 1. pinsedag, og der var overalt i landet forberedt store festligheder. 

Klokken ni om morgenen blev der nedlagt kranse ved statuen af Grundlovens giver, Frederik den VII. Hans Majestæt Kong Frederik den IX ankommer til Christiansborg Slotsplads, hilst af en stor mængde mennesker. Kongen modtages af Rigsdagens formænd og medlemmer af Rigsdagens præsidium. 

Den kongelige krans var den første, der blev nedlagt ved foden af Frederik den VII’s statue. 

Derefter nedlagte Folketingets formand og Landstingets formand en krans for Rigsdagen. 

Den sidste krans, regeringens krans, blev nedlagt af statsminister Hans Hedtoft. 

Hovedbegivenheden var fællesmødet klokken 12 i folketingssalen. Kort før klokken 12 ankom Hendes Majestæt Dronning Alexandrine, tronfølgeren Hans Kongelige Højhed Prins Knud og Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Caroline Matilde. 

Fra Amalienborg kom Deres Majestæter Kongen og Dronningen i åben karet til Christiansborg.

I Rigsdagsgården stod med front mod Rigsdagen et særligt æreskompagni af garden, hundrede mand i rød galla. 

Folketingssalen var i dagens anledning ombygget for at kunne rumme de mange mennesker, 800 i alt, der var indbudt til mødet. Bl.a. sås de fremmede diplomater og en del udenlandske parlamentarikere. 

Højtideligheden i folketingssalen blev transmitteret af Statsradiofonien. Efter at Folketingets formand havde budt forsamlingen velkommen, talte Hans Majestæt Kongen. 

Den lange række af talere blev indledet af Folketingets formand. Derefter talte statsministeren, og fra Færøerne bragte formanden for det færøske lagting J. Øregård en hilsen. 
Pastor Gerhard Egede, Frederikshåb, overbragte grønlændernes hilsen. 
Efter at formanden for den finske rigsdag doktor Kekkonen havde fremsat en hilsen fra Finland, talte næstformanden for det islandske alting Finnur Jonsson. 
Den norske stortingspræsident Natvig-Pedersen. 
Formanden for det svenske førstekammer forhenværende landshøvding Johan Nielsson. Og underhusets speaker oberst Clifton Brown. 
Til slut takkede Landstingets formand for de mange hilsener og gaver. 

Det havde regnet stærkt under mødet, tordenen havde rullet hen over byens tage, men da kongeparret skulle køre bort fra Christiansborg i den åbne karat, var det strålende solskin, og store menneskemængder hyldede Kong Frederik og Dronning Ingrid på deres vej tilbage til Amalienborg. 

Da klokken var halv tre om eftermiddagen, åbnedes rådhusportene, og ud trådte borgmester, magistrat og borgerrepræsentation for til fods og i procession at begive sig til Christiansborg Slot. 

På tribunen, der var rejst foran slottet, blev Københavns repræsentanter budt velkomne af Rigsdagens præsidium og regeringens medlemmer. 

Borgerrepræsentationens formand Sigvald Hellberg bragte Rigsdagen en hyldest fra staden København. 

Det store folkemøde fortsatte med taler og sang. Til sidst talte statsminister Hans Hedtoft. 

2. pinsedag afholdtes der ud over landet store festligheder og folkemøder. Rigsdagens udenlandske gæster aflagde besøg i den gamle Stændergaard i Roskilde. 
Derefter var gæsterne til grundlovsmøde i Herthadalen. 

Her taler forhenværende minister Jørgen Jørgensen. 

I Marselisborgparken ved Aarhus afholdes ligeledes et stort folkemøde. 

Her taler borgmester Unmack Larsen.

Det var kommunalbestyrelser, politiske partier og organisationerne der i fællesskab havde arrangeret de talrige møder rundt omkring i byer og sogne. Adskillige steder var der store historiske optog og friluftsfestspil. 

Her er vi i Viborg. Hovedpersonen i den historiske procession er bisp Gunner, en af Jyske Lovs fædre. 

Der gik den samme tone gennem alle de mange jubilæumsfestligheder. En hyldest til Danmarks frie forfatning, en understregning af dens betydning for det danske samfundsliv og en bekendelse til folkestyrets ide. 

Sent 2. pinsedag sluttede de nationale festligheder. I mange af landets byer var gaderne illumineret, og der blev festet til langt ud på den lyse nat. 

Vi har brug for din viden

Hvis du har viden om et sted, en person, eller andet i filmen, som ikke findes på kortet, så kan du selv lave et klip og skrive din egen historie. Dit klip kan blive en del af kortet her, og du kan dele det med andre.

Sådan gør du

  1. Lav et nyt klip ved at trykke her
  2. Tilføj mere information til klippet såsom dato, personer eller sted

Du er også velkommen til at tilføje en kommentar med din historie

Kommentarer

Der er ingen kommentarer. Vær den første til at kommentere

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den kommer på sitet.
Har du tekniske problemer? Se Spørgsmål og svar.
Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet kontakt filmarkivet@dfi.dk.

Tak for kommentaren

-----------------------------------------------