Den travle Juletid
Juletiden afstedkommer en masse travlhed. Juletræer ankommer til byen. Børnehavebørn klipper kravlenisser. Jule-dukketeater. Julepyntede vinduer på Strøget - julemænd og børn overalt. Juleænderne er klar til slagtning, de ender i slagterens udstillingsvindue. Der skal også produceres stearinlys. Amerikabåden ankommer med julegæster. En gigantisk julelagkage skal fragtes afsted på åben ladvogn. Illums flotte julevinduer og travlhed på etagerne. Aalborgbåden afgår kl. 21 under stor festivitas. Travlhed med sortering af juleposten og de mange pakker, der skal nå frem til tiden. Julebelysning på Strøget og det store juletræ på Rådhuspladsen. Arbejdspladser fejrer også jul, bl.a. med stoleleg! Til slut et kort glimt af kongefamilien.
Emneord: Jul, Handel, Juletræer, Post- og telegrafvæsen, Strøget, Illum, Kødbyen, København, 1940-1949
Medvirkende: Kong Christian X, Dronning Alexandrine, Kong Frederik IX, Dronning Ingrid
Produktion: Dansk Film Co.
Filmtype: Dokumentariske optagelser
Sådan laver du et klip
- Find det sted i filmen, hvor du ønsker at starte dit klip, og tryk ”Start klip”.
- Når du ønsker at afslutte klippet, trykker du ”Slut klip”.
- For at se klippet, tryk ”Se klip”.
- Hvis du er tilfreds med klippet, trykker du ”Opret klip”.
Når klippet er oprettet, har du mulighed for at placere klippet geografisk i Danmark. Brug danmarkskortet til at placere klippet. Kun klip med stedsangivelse bliver lagt på sitet.
Du behøver kun angive navn og e-mailadresse, hvis du ønsker dit klip skal være en del af sitet.
Du kan frit sende, dele og i de fleste tilfælde indlejre klippet på din Facebookside, hjemmeside, blog eller andet.
God fornøjelse.
Se andre klip
Vi har brug for din viden
Hvis du har viden om et sted, en person, eller andet i filmen, som ikke findes på kortet, så kan du selv lave et klip og skrive din egen historie. Dit klip kan blive en del af kortet her, og du kan dele det med andre.
Sådan gør du
- Lav et nyt klip ved at trykke her
- Tilføj mere information til klippet såsom dato, personer eller sted
Du er også velkommen til at tilføje en kommentar med din historie
Kommentarer
Michael Kjøge
04-12-2015
Lige opdaget denne fantastiske service...Desværre er jeg "udlandsdansker", bor i Finland. Jeg tror der er mange udlandsdanskere der ville nyde at kunne se disse klip, istedet for beskeden." dette kan ikke ses i dit land"
Redaktionen
08-12-2015
Kære Michael Kjøge
Tak for kommentar. Alle film og klip skulle være tilgængelige overalt i verden. Vi har dog haft nogle tekniske problemer de sidste par dage, som måske kan være skyld i, at du ikke har kunnet afspille dem. Disse problemer er dog ordnet nu, så hvis du stadig har problemer med afspille, bedes du kontakte vores supportfunktion: Filmcentralen@dfi.dk
Med venlig hilsen Maria Berendt Oldhøj Nielsen
Line Dahl Thomsen
23-12-2015
Kan det passe at der ikke er lyd på?
Redaktionen
04-01-2016
Kære Line Dahl Thomsen
Tak for kommentar. Det er korrekt, at der ikke er lyd på denne film. Lige før synopsen i højre side er det angivet, om en film eller et klip er stumt, med speak eller med musik.
Med venlig hilsen Maria Berendt Oldhøj Nielsen
Henning Siegenfeldt
27-11-2016
Nostalgi når det er bedst
Peter
27-11-2016
Filmen "Den travle juletid".
Det angives at filmen skulle være fra 1941, men vi ser et fuldt oplyst København (ingen mørklægning), vi ser også i starten et "juleskib" ankomme til Frihavnen, også her i fuld belysning. Der må være et eller andet galt med årstallet.....
Redaktionen
01-12-2016
Kære Peter
Tak for kommentar. Vi har undersøgt sagen nærmere og er kommet frem til, at filmen er fra 1940 og ikke 1941, som tidligere angivet. Dateringen beror på følgende iagttagelser: Juleudstillingen i Illum, ’Peters jul’, fandt sted i 1940 (se ca. 04:01 inde i filmen). Vintrene efter 1940 (altså mellem 1941-1942 og 1942-1943) var ekstremt kolde, så der har næppe været almindelig færgetransport over bæltet i juletiden (ca. 5:42). Kong Christian X ser for frisk ud til, at optagelserne kan være efter 1942, hvor han styrter med sin hest (ca. 10:19). At optagelserne er fra besættelsestiden ses bl.a. ved, at der er flere biler, der kører rundt uden lygter på (ca. 5:40), og der reklameres for rationeringskort i en slagerbutik (ca. 2:38). Desuden er der interiøroptagelser, hvor man ser et mørklægningsgardin (ca. 09:10).
Med venlig hilsen Maria Berendt Oldhøj Nielsen
allan Juel
11-12-2016
Kan filmen fra julen 1940 fås da jeg har genkendt min far på filmen
Redaktionen
08-02-2017
Kære Allan Juel. Hvis du ønsker at købe en kopi af filmen, kan du kontakte filmarkivet@dfi.dk
Venlig hilsen Henrik Østergaard
Tilføj kommentar
Tak for kommentaren
-----------------------------------------------