Den dag mine følelser blev væk

2010, 14 min, U/Kort fiktion, Tyskland, Danske tekster, English subtitles

Da hans far dør af kræft, kastes en ung mand ud i en lang rejse gennem sorgens forskellige stadier - fra chok og savn til vrede og selvironisk indsigt. En stærk animationsfilm for unge og voksne om død og sorg.

Man kan vælge at se filmen med danske eller engelske undertekster med henblik på brug i sprogundervisningen.

Undervisningsvejledning

Filmens visuelle udtryk er præget af et surrealistisk symbolsprog, der understreger hovedpersonens følelse af, at tilværelsen er absurd. Ved faderens begravelse er gæsterne fremstillet som robotter, der mekanisk kondolerer. Den gnæggende læge river blomsterblade af for at stille en diagnose og trækker i en enarmet tyveknægt for at vælge behandlingen. Det symboliserer, at lægerne famler efter svar og løsninger. Hovedpersonens sorg understreges ved, at han ligger lille på en meget stor dyne på en endnu større seng. Senere får en enorm, hjerteformet atombombesky ham til at føle igen, og den blæser ham væk til en mark med sne og en enlig blomst. Selvom (ugengældt) kærlighed vækker følelser som kulde, ensomhed og savn, er det bedre end slet ikke at føle. Flere gange gennem filmen bruges ormehullet til at illustrere kærlighed og død som to skelsættende begivenheder, der ændrer hovedpersonens tilværelse. Det er oplagt at lade eleverne finde symboler i filmen, analysere dem og komme med bud på filmens budskab.

I dansk/kristendomskundskab kan filmen bruges som udgangspunkt for at tale om sorg, følelsen af fremmedgjorthed og om at vende tilbage til livet efter en traumatisk oplevelse. Lav en tidslinje over hovedpersonens udvikling: hvilke faser han gennemgår i sin sorg? Hvorfor bliver hans følelser væk, når han stadig sørger? Hvorfor er det bedre at være ulykkeligt forelsket end slet ikke at føle? Hvad ville eleverne selv gøre for at komme igennem en lignende krise? Tal om, hvor eller hos hvem kan man hente hjælp i forskellige typer krise.

Credits

Stills

Dancing Squirrel GbR 2010

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle