På udkig efter det anderledes

På udkig efter det anderledes

Hvad er egentlig normalt? Det spørgsmål sætter Kaspar Astrup Schröder til diskussion, når han tegner portrætterne af to piger med autisme i den korte dokumentar ’Fantasy Fantasy’.

Af Liselotte Michelsen, 31. oktober 2018.

Alsidigheden er slående, når man ser viften af dokumentarfilm, instruktør Kasper Alstrup Schröder står bag. Han bevæger sig fra en beretning om en aldrende japansk opfinder i debuten ’The Invention of Dr. Nakamats’ (2009) til en gribende fortælling om kinesiske børnehjemsbørn i ’Waiting for the Sun’ (2017). Fra historien om 2-årige Storm, der bliver storebror i ’Mine mine’ (2011) til portrættet af den verdensberømte arkitekt Bjarke Ingels i ’Big Time’ (2017) – en film, der blev optaget over seks år.

Og nu, med sin tiende film, giver han os indblik i to autistiske pigers univers. ’Fantasy Fantasy’ følger tvillingesøstrene Molly og Smilla fra de er 11 til 15 år. I begyndelsen af filmen tumler de to store børn fornøjede rundt i en fælles fantasiboble. Men så banker puberteten på, og alting bliver mere indviklet. Søstrenes forskelligheder træder tydeligere frem, og de glider fra hinanden. Symbiosen er brudt. Samtidig bliver de mere selvbevidste og kæmper med en smertelig følelse af at være anderledes. Det står klart for dem, at de har ekstra svært ved en række ting, og vi hører om deres bekymringer for fremtiden. Smilla har et lysere sind end Molly, men er tynget af ansvarsfølelse for hende. Søstrenes – og særlig Mollys – udvej er musikken. Begge synger, og vi får en rørende fremførelse af Radioheads ’Creep’ ved skolekoncerten på den specialskole, hvor pigerne går.

ikke At være som de andre 

Som det fremgår er det i høj grad en karakterdreven fortælling – og det er netop noget, der kendetegner alle Kaspar Alstrup Schöders film. Det er nysgerrighed og fascination, der driver ham, fortæller han, og filmen bliver en fælles udforskning for ham og hovedpersonerne:

”Jeg er interesseret i spændet mellem ’want’ og ’need’. Det er kendetegnende for personerne i mine film, at de vil have eller opnå noget, som de mener er vigtigt for dem – men i virkeligheden er det noget andet, de har brug for. Smilla og Molly vil have symbiosen fra barndommen tilbage og være som alle andre, men det, de har brug for, er at acceptere, at det er okay at være forskellig fra sin tvilling og fra andre.”

Kaspar Astrup Schröder mødte de to piger på specialskolen, der ligger tæt på, hvor han bor.
”Da jeg selv fik to børn slog det mig, hvor stor forskellen på dem var. Jeg blev interesseret i undersøge, hvorfor børn kan være så forskellige. På specialskolen fik jeg mulighed for at møde børn, der var virkelig anderledes, og hvor forskelligheden var meget stor. Da jeg lærte tvillingerne at kende, blev jeg fascineret af, hvordan fantasien havde frit løb hos dem, og hvordan deres udfordringer og styrker supplerede hinanden.”

Det universelle i det anderledes

Optageprocessen var ikke helt nem. Pigernes humør var uforudsigeligt. Når Kaspar Schröder dukkede op for at filme dem, var de nogle gange glade og åbne, andre gange blev han mødt af en lukket dør og måtte pakke sammen igen. Han fulgte dem gennem fire år, og det tog lang tid for ham at beslutte, hvad vinklen på historien skulle være. Men efterhånden stod det klart for ham, at det skulle handle om deres udvikling fra symbiose til selvstændige individer. Da han efter fire år stod ved skolekoncerten blev det også klart for ham, at det var et naturligt punktum for filmen.

Adspurgt om han selv ser en rød tråd gennem sine ganske forskellige film, svarer han, at han er fascineret af det anderledes.

”Jeg er interesseret i at udforske det, der adskiller sig fra normaliteten. Noget, der er mærkeligt og skiller sig ud, men som samtidig rummer noget alment genkendeligt. At befinde mig inden for nogle ualmindelige rammer og afdække de universelle følelser, som gemmer sig der.”

'Fantasi Fantasi' er instrueret af Kaspar Astrup Schröder og produceret af Sontag Pictures med støtte fra Det Danske Filminstitut.

Emneord: 

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle