Verdensmesterens fald

2006, 8 min, DK/Kort fiktion, Danmark

Filmen foregår i et ungt og sårbart univers i 8. klasse. Høje ambitioner og frygt for ikke at leve op til dem bliver udtryk gennem to teenagedrenges indbyrdes kamp om venskab og magt. Mikkel kæmper for at vinde et skoleløb, men der er meget mere på spil end blot at komme først i mål.

Egnet Til

Undervisningstrin: 

 • Mellemtrin
 • Udskoling

Fag: 

 • Dansk
 • Filmkundskab

Undervisningsvejledning

Mikkel kæmper i denne film ikke blot med tiden i forhold til et løb, som han er selvskrevet til at vinde. Det handler i lige så høj grad om det sociale spil for anerkendelse og succes. Filmen egner sig i den sammenhæng til undervisningsforløb om ungdom, selvværd og venskab.
Mikkel er stræberen og den pligtopfyldende elev, mens vennen Kasper er rebellen og pigernes ven. Det vil her være muligt at tale om begreber som status og hierarki i forhold til skole- og ungdomsliv. I de mindre klasser kan status ofte hænge sammen med fysisk udfoldelse. Det handler om at være god til fodbold, løbe hurtigt og være stærkest. På den måde holder Mikkel fast i et utidssvarende statusbegreb, hvilket fører til, at hans status som verdensmester falder. I de ældre klassetrin er statusbegrebet ændret. Nu handler det mere om at være cool, være inde i varmen hos pigerne og sætte skolen i anden række. Her har Kasper et stort forspring, og de to venner er på den måde ved at vokse fra hinanden. I den sammenhæng kan filmen være katalysator for samtale og diskussion i klassen om den brydningstid, der kendetegner springet fra barn til ung og teenageårene generelt. Det gælder venskaber, gruppedynamik, status, identifikation og identitetsdannelse.

Credits

Alternative Title
Verdensmesterens fald
Instruktør
Jonas Grum
Fotograf
Alex Almbjerg
Klipper
Michael Aaglund
Manuskript
Jonas Grum
Censur
Tilladt for alle
Produktion
Filmværkstedet / DFI

Af samme instruktør

 • Se Filmen Nogle gange kommer vinteren om natten

  Nogle gange kommer vinteren om natten

  Nana er forfatter og når Nana drømmer om natten er der altid to af hende. I forbindelse med sit forfatterskab deltager hun i en bogmesse i Sverige. Hun indlogerer sig på et afsides liggende...

  Instruktør: Lærke Lauta

  2011, 29 min, DK/Kort fiktion, Danmark

 • Se Filmen Hvor lyset kommer ind

  Hvor lyset kommer ind

  Elisas mand er blevet lam og hjerneskadet efter en trafikulykke. Hun passer ham hjemme, men det er svært for hende. Hendes svigerforældre mener ikke, at hun kan klare situationen, og de vil have...

  Instruktør: Kræsten Kusk

  2013, 52 min, DK/Kort fiktion, Danmark

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle