Stjernekigger

2002, 71 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark, Danske tekster

I januar 2001 udkom den danske gruppe Swan Lee's debut-cd "Enter". Året efter opnåede bandet ikke færre end seks nomineringer ved Danish Music Awards 2002. Umiddelbart en knastfri succeshistorie. Men forud for gennembruddet lå fire år med op- og nedture, udskiftninger af bandmedlemmer, frustrerende forsøg på at få en pladekontrakt og hårdt arbejde rundt om på landets mange små scener. Med under hele processen var dokumentaristen Christina Rosendahl, søster til sangerinden og frontfiguren i Swan Lee, Pernille Rosendahl. I filmen berettes om den energi, der skal til for at realisere en drøm. Og om at det stadig er tro, håb og kærlighed, der driver musikken frem - selv om branchen i stadig højere grad forsøger at beregne sig frem til succes.

Undervisningsmaterialer

 • Stjernekigger

  Stjernekigger

  Undervisnings-materiale til den danske dokumentarfilm om rockbandet Swan Lee (Danmark, 2002)
  • 8. klasse
  • 9. klasse
  • 10. klasse
  • Gymnasiet

Egnet Til

Undervisningstrin: 

 • Udskoling

Fag: 

 • Dansk
 • Musik

Undervisningsvejledning

Filmen er velvalgt, hvis klassen arbejder med portrætgenren i dansk. Som dokumentarfilm tilhører "Stjernekigger" den observerende form med rødder i 1960'ernes amerikanske Direct Cinema. Kameraet er fluen på væggen og indfanger den rå uredigerede virkelighed med fokus på det levede liv og de magiske øjeblikke.
Instruktøren Christina Rosendahl, storesøster til forsangeren Pernille i bandet Swan Lee, er øjnene bag kameraet. Hun følger på helt nær hold søsteren og bandet gennem næsten fire år og har således en mængde råmateriale at vælge fra til den færdige film.
I filmanalyse er det oplagt at se nærmere på filmens bagvedliggende dramaturgi, som er arrangeret efter Hollywoodmodellen: Anslaget karikerer stilistisk James Bond-filmenes titelsekvens med hittet "Tomorrow Never Dies", og det varsler således bandets kommende stjernestatus. Bandet møder modstand, uendelige nederlag, afvisninger og fiaskoer før den endelige succes. Swan Lee trodser de store drenge i pladebranchen, etablerer eget pladeselskab og slår igennem med debutpladen "Enter". Filmen skildrer således de skæbnesvangre episoder, der tømrer bandet sammen og styrker dets fælles kamp.
Et barn som fødes ved en sædefødsel betegnes "stjernekigger". Analogien ligger lige for. Swan Lees svære musikalske fødsel står i skærende kontrast til de hurtige stjernefødsler, som skildres i bl.a. X-faktor. Filmen giver elever med musik som valgfag mulighed for at forstå egne og andres udviklingsmuligheder inden for musikken.

Stills

Af samme instruktør

 • Se Filmen
  Vold - i kærlighedens navn

  Vold - i kærlighedens navn

  Bag krisecenterets trygge mure samler kvinderne kræfter. Dag for dag bearbejder de deres oplevelser, får opbygget deres selvtillid og tager de små skridt, der kan hjælpe dem til at bryde ud af...

  Instruktør: Christina Rosendahl

  2017, 75 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark

 • Se Filmen Lysvågen

  Lysvågen

  10-årige Benjamin kan ikke falde til ro. Han bor sammen med sin mor og hendes nye mand Robert, der gør, hvad han kan for at få et godt forhold til Benjamin. Men Benjamin savner sin far og håber...

  Instruktør: Christina Rosendahl

  2010, 27 min, DK/Kort fiktion, Danmark

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle