Slaver

2008, 15 min, U/Dokumentarfilm, El Salvador, Danmark

Abouk på 9 år og Machiek på 15 år er bare to ud af tusindvis af børn, som har været ofre for slaveri under borgerkrigen i det sydlige Sudan. "Vi blev kidnappet af militserne min mor, far, søster og mig" fortæller Abouk med en lav stemme. "Jeg flygtede i panik, men de fangede mig og slog en kraftig metalpløk igennem mine fødder for at tvinge mig til jorden" fortsætter Machiek. I denne animerede dokumentarfilm fortæller Abouk og Machiek om mordet på deres forældre, deres bortførelse af militsen, om livet som slaver, og om deres befrielse og drømme for fremtiden. Stemmerne i filmen er de to børns - optaget ved et interview i Stockholm i 2003 - mens den flotte, animerede billedside giver publikum mulighed for at absorbere de to børns rædselsvækkende historie.

Undervisningsmaterialer

 • Slaver og I skjul

  Slaver og I skjul

  Undervisningsmateriale til to animerede dokumentarfilm om børns rettigheder. Materialet er lavet i samarbejde med Amnesty International.
  • 5. klasse
  • 6. klasse
  • 7. klasse
  • 8. klasse
  • 9. klasse
  • 10. klasse

Egnet Til

Undervisningstrin: 

 • Mellemtrin
 • Udskoling

Fag: 

 • Geografi
 • Samfundsfag

Undervisningsvejledning

"Slaver" er en kort animeret dokumentarfilm, som er velegnet til at indgå i undervisningsforløb om børns rettigheder, menneskerettigheder, børnearbejde, slaveri og flygtningebørn.
Man overværer et interview med to flygtede børn. Lydsiden er autentisk, og man hører de to børn fortælle om deres gruopvækkende oplevelser som slaver for den arabiske milits i det sydlige Sudan i starten af 2000-tallet. Filmen giver et gribende indblik i, hvordan børn - og deres forældre - bliver uskyldige ofre for de interne magtkampe og den borgerkrig, som det internationale samfund ikke magtede at gribe ind i.
Filmen giver også et indblik i, hvad der sker, når spontane flygtninge kommer til et europæisk land som Sverige. Myndighederne skal klarlægge flygtningenes historie for bl.a. at kunne behandle en eventuel ansøgning om asyl. Man kan kun gætte, hvordan de to børn har haft det, og hvordan rammen for samtalen har påvirket dem og deres udtalelser: Et lokale, to svenske embedsmænd, en mikrofon, og en tolk, som i dette tilfælde er den mand, der hjalp børnene med at flygte.
Filmen varer 15 minutter, så det kan lade sig gøre at se den mere end en gang sammen med klassen, hvis man vil arbejde med det filmiske udtryk. I mange passager visualiseres børnenes fortælling, og som tilskuere træder vi ind i et fiktivt og symbolsk univers, hvor stærke farver og lydeffekter skaber følelsesladede scenerier og hændelser. Filmen lægger derfor op til en samtale om, hvordan filmens animerede billedside og lydeffekter påvirker tilskuerens oplevelse af sagen, og hvilken effekt det har på filmens objektivitet.

Credits

Alternative Title
Slaver
Instruktør
David Aronowitsch
Hanna Heilborn
Censur
Tilladt for alle
Produktion
Pausefilm

Stills

Af samme instruktør

 • Se Filmen Ruth

  Ruth

  Ruth elsker cheerleading, som hun dyrker intenst og hun er netop blevet udtaget til konkurrenceholdet i sin klub 'Twisters', som skal deltage i distriktsmesterskabet. Cheerleading er en fysisk...

  Instruktør: Hanna Heilborn

  2015, 27 min, U/Dokumentarfilm, Sverige, Danmark, Norge

 • Se Filmen
  Sharaf

  Sharaf

  Sharaf var heldig. Tusindvis af mennesker har mistet livet på flugt til Europa. Hvert år øges EUs budget for at dæmme op for flygtningestrømmen mod Europa. Det nye grænsesystem gør flugtvejene...

  Instruktør: Hanna Heilborn, David Aronowitsch

  2011, 13 min, U/Dokumentarfilm, Sverige, Danmark

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle