Sådan er søskende - Mig uden dig

2011, 21 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark

Den 9-årige No har boet sammen med sin storesøster, Metha, hele livet, men nu skal hun rejse til Japan i et helt år. SÅ der bliver helt tomt og stille derhjemme. Når Metha rejser, kan No sætte sit trommesæt ind på hendes værelse, og på en måde er han ikke længere bare den irriterende lillebror. Men det er også svært, for han savner hende og kan måske ikke fylde det tomrum ud, som hun har efterladt både i huset og i Nos hjerte.

Egnet Til

Undervisningstrin: 

 • Indskoling
 • Mellemtrin

Fag: 

 • Dansk

Undervisningsvejledning

"Sådan er søskende" er en serie på fire dokumentarfilm: ¿Lige midt i mellem¿, ¿Mig uden dig¿, ¿Mig og min tvilling¿ og ¿Jennis storesøster¿. Filmene går tæt på en række børns oplevelser, følelser og overvejelser over livet i deres familier - især i relation til deres søskende. Filmene foregår i nutidige danske miljøer med børn i alderen syv til tolv år, der indgår i forskellige søskendekonstellationer. Filmene er velegnede til undervisningsforløb i faget dansk på mellemtrinet. Det er oplagt at diskutere hovedpersonernes liv, følelser, selvopfattelse og reaktioner og perspektivere til elevernes egne erfaringer.

Filmen ¿Jennis storesøster¿ kan bruges i undervisningsforløb i faget dansk i indskolingen. Filmen er lettilgængelig og temaerne er også relevante for yngre børn.

I en danskfaglig sammenhæng kan filmene desuden bruges i arbejdet med hovedgenrerne fiktion og ikke-fiktion. ¿Sådan er søskende¿ er dokumentarfilm med flere elementer fra den personlige grundform, fx er filmene subjektivt fortalt og blander optagelser fra hovedpersonernes hverdag med optagelser, hvor hovedpersonerne i voice-over på lydsiden fortæller om deres helt personlige oplevelser og tanker. Læs mere om dokumentarfilmen og dens grundformer i undervisningsmaterialet ¿Fokus på dokumentar¿.
Man kan desuden komme ind på, hvordan filmene er blevet produceret. Tal om, hvad intervieweren kan have spurgt om, hvor fotografen har stået, og hvordan scenerne evt. er iscenesat. Fokuser på instruktørens bevidste tilvalg og fravalg og tag en diskussion om, hvorvidt dokumentarfilm er sandhed ¿ eller en fortolkning af virkeligheden.

Credits

Alternative Title
Sådan er søskende - Mig uden dig
Instruktør
Aage Rais-Nordentoft
Fotograf
Niels Thastum
Klipper
Rebekka Lønqvist
Manuskript
Aage Rais-Nordentoft
Censur
Tilladt for alle
Produktion
Radiator Film ApS

Af samme instruktør

 • Se Filmen Sprækker

  Sprækker

  En 10-årig pige opdager, at huset går mere i stykker, jo mere forældrene skændes. Hun kan ikke få dem til at stoppe og går sin vej i natten. En mystisk natbus fuld af børn samler hende op. Næste...

  Instruktør: Aage Rais-Nordentoft

  2005, 15 min, DK/Kort fiktion, Danmark

 • Se Filmen
  tøser_drengerøve

  Tøser + drengerøve

  7. b skal holde klassefest, og eleverne skal sove på skolen. Stemningen inden er ladet med fnis og forventninger. To piger giver hinanden sugemærker, og drengene studerer pruttende pornoblade....

  Instruktør: Aage Rais-Nordentoft

  1998, 64 min, DK/Spillefilm, Danmark

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle