På sporet af den hellige krig - Netværket

2008, 28 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark

Det meste af verden lever i dag med angsten for terrorangreb udtænkt og gennemført af radikale muslimer. Vestens krig mod terror har ganske vist sprængt Al Qaeda og drevet ledelsen på flugt. Men Al Qaeda har formået at omdanne sig til et netværk, der også omfatter unge europæiske muslimer. Via satellit-tv og Internet fodres de med et massivt budskab om hellig krig. "På sporet af den hellige krig" følger i tre afsnit sporene fra Al Qaedas terrorhandlinger mod World Trade Center og tog i Madrid og London tilbage til Egypten i 1940'erne. Her begyndte bevægelsen, som senere spredte sig til resten af Mellemøsten. Og i sidste ende til det meste af verden. Den hellige krig blev global.

Egnet Til

Undervisningstrin: 

 • Udskoling

Fag: 

 • Historie
 • Samfundsfag

Undervisningsvejledning

Denne serie i tre afsnit er velegnet til at indgå i undervisningsforløb om konflikter i Mellemøsten siden 1948 og krigen mod terror med fokus på temaer som hellig krig, Al Qaeda, Osama bin Laden og kampen for udbredelse af islamistiske stater med sharialovgivning.
De tre film i serien fortæller hver deres historie om, hvordan selvmordsaktioner og jihad har udviklet sig til en global hellig krig og dødelig trussel for almindelige mennesker i deres hverdag. I filmene gives eksempler på spektakulære selvmordsaktioner i Spanien, Storbritannien og USA med mange døde og sårede civile til følge - samt en afbrænding af en dansk ambassade. Filmene giver et fint afsæt til diskussioner om, hvordan vestlige demokratiske lande forholder sig på det nationale og internationale plan for at imødegå den voldelige trussel.
"På sporet af den hellige krig" giver et kort historisk overblik over udviklingen i Egypten og Mellemøsten bl.a. med skabelsen af Israel og den islamiske stat i Iran. Det er en historie om korruption, magtmisbrug og voldelig undertrykkelse af den politiske og religiøse opposition. I undervisningen egner filmen sig derfor til at sætte fokus på, "hvordan forskellige former for magt og ressourcer har indflydelse på politisk deltagelse og politiske beslutningsprocesser lokalt, nationalt og globalt".

Credits

Alternative Title
På sporet af den hellige krig - Netværket
Instruktør
Jakob Gottschau
Øjvind Hesselager
Fotograf
Michael Daugaard
Klipper
Camilla Schyberg
Irene G. Scholten
Censur
Tilladt for børn fra 11 år
Produktion
Express TV-Produktion

Stills

Express TV-Produktion 2008

Af samme instruktør

 • Se Filmen
  Facebookistan

  Facebookistan

  Vi deler alle frivilligt meget personlige oplysninger på Facebook og vi har ved at underskrive Facebooks "Terms of Service" tilladt firmaet at bruge vores oplysninger til hvad de måtte finde...

  Instruktør: Jakob Gottschau

  2015, 59 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark

 • Se Filmen På sporet af den hellige krig - Krigerne

  På sporet af den hellige krig - Krigerne

  I 1981 forsøger en gruppe islamiske ekstremister at omstyrte Egypten. Det lykkedes at slå landets præsident ihjel, men revolutionen udeblev. En af nøglepersonerne møder senere saudiaraberen...

  Instruktør: Jakob Gottschau, Øjvind Hesselager

  2008, 28 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle