Den bevægede jord

2009, 52 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark, Danske tekster

Astronomen Nikolaj Kopernikus påstår i 1543, at Jorden ikke er verdens centrum, men en planet i kredsløb om solen. En kættersk ide, der udfordrer kirken og ryster verdensordenen. I de følgende århundreder søger videnskabsmænd som Tycho Brahe, Kepler, Galilei og Newton indædt at afklare spørgsmålet. Tycho Brahes banebrydende opmålinger af stjernehimlen efterfølges af Keplers påvisning af planeters elliptiske baner, Galileis epokegørende kikkertobservationer fuldføres med Newtons teori om tyngdekraften. Det Kopernikanske verdensbillede tager form og naturvidenskaben bryder igennem i årene 1500-1700. Mange betaler en høj pris for deres visdom i kampen med den kristne kirke. I Italien brændes filosoffen Giordano Bruno på bålet for sine tanker om et uendeligt univers med andre solsystemer og Galilei idømmes livsvarig husarrest af inkvisitionen. Tycho Brahe falder i unåde, da et religiøst styre under Christian d. 4 tager magten i Danmark. I dag udforsker satellitter de yderste områder af solsystemet og med teleskoper iagttages netop det, som Bruno døde for, og først i 1992 beklager pave Johannes Paul den 2. officielt processen mod Galilei.

Egnet Til

Undervisningstrin: 

 • Udskoling

Fag: 

 • Historie
 • Kristendomskundskab
 • Fysik/kemi

Undervisningsvejledning

Filmen egner sig i høj grad til at indgå i et tværfagligt undervisningsforløb mellem fysik/kemi, historie og kristendomskundskab, da opgøret mellem religion og videnskab netop står i centrum. Med udgangspunkt i det heliocentriske verdensbillede, der er fremsat af Nikolaus Kopernikus i 1543, fortæller filmen historien om den moderne videnskabs tilblivelse med fokus på renæssancens store naturvidenskabelige tænkere. Sideløbende præsenterer filmen den teologiske proces fra 1500-tallet og frem til i dag - fra Inkvisitionens kætterafbrændinger til Johannes Paul II's anerkendelse af videnskabens relevans. I den sammenhæng er filmen velegnet til at belyse det paradigmeskift, som den kopernikanske revolution medfører, ligesom den belyser forholdet mellem tro og videnskab.
Filmen illustrerer samtidig, hvordan de videnskabelige landvindinger er tæt forbundne og hinandens forudsætninger. Den ene teori og opdagelse fører til den næste og så fremdeles. Eller som Isaac Newton skulle have sagt: "Mit overblik skyldes, at jeg har stået på skuldrene af kæmper".
Dokumentarfilmen bygger på et samspil mellem interviews med nutidige videnskabshistorikere og dokudramatiske rekonstruktioner af de videnskabelige og religiøse miljøer i renæssancen. Det historiske aspekt af epokens betydning for vores forståelse af verden omkring os er derfor også en væsentlig del af formidlingsprojektet, hvorfor filmen også har sin relevans i historiefaget.

Stills

Danish Doc Production 2009

Af samme instruktør

 • Se Filmen Københavnerfortolkningen

  Københavnerfortolkningen

  "Verden kan ikke være så forrykt", udtalte Albert Einstein om den filosofiske lære, som Niels Bohr sammenfattede af kvantefysikken. Den er kendt som Københavnerfortolkningen og har, lige siden...

  Instruktør: Lars Becker-Larsen

  2004, 58 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark

 • Se Filmen Den forunderlige kvanteverden

  Den forunderlige kvanteverden

  I disse år udvikles en ny type computere, kaldet kvantecomputere. Et forskningssamarbejde over hele verden vil fuldstændig revolutionere den globale informationsteknologi ved at udnytte den...

  Instruktør: Lars Becker-Larsen

  2013, 46 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle