China Blue

0, 86 min, U/Dokumentarfilm, USA

'Made in China'. En velkendt sætning, der står skrevet i det tøj, masser af mennesker ifører sig hver dag. Men under hvilke forhold bliver det populære tøj egentlig produceret? Dokumentarfilmen "China Blue" tager os med ind bag de lukkede fabriksporte og giver anonyme arbejdere en identitet. Filmens hovedperson, teenagepigen Jasmine, er en såkaldt trådskærer. Til en sølle løn af seks cents i timen fjerner Jasmine fra morgen til aften, dag efter dag, løse tråde fra færdigsyede jeans, der skal sendes til det vestlige marked. Og Jasmine er blot én af de mange millioner unge kinesere, der udnyttes som billig arbejdskraft til gavn for den vestlige verden.

Undervisningsmaterialer

 • Forbrug og globalisering

  Forbrug og globalisering

  Et undervisningsmateriale til fire dokumentarfilm om vestligt forbrug og international globalisering.
  • 9. klasse
  • 10. klasse
  • Gymnasiet

Egnet Til

Undervisningstrin: 

 • Udskoling

Fag: 

 • Geografi
 • Samfundsfag

Undervisningsvejledning

Når globalisering, outsourcing, arbejdsvilkår og Kina - riget i midten er i fokus i undervisningen, er filmen "China Blue" et oplagt valg.
Filmen giver et usædvanligt indblik i livet på konfektionsfabrikken Lifeng i Canton-provinsen i Sydkina. Kameraet følger nogle af de ansatte sypiger og trådskærere - piger fra landet, der uden uddannelse søger til byerne eller sendes dertil af deres forældre. Pigerne forfalsker gerne alderen på deres identitetspapirer for at kunne få et job til en ringe løn med usle arbejdsforhold og en arbejdstid på helt op til 20 timer i døgnet. Det giver stof til en diskussion om og en sammenligning af arbejdsforhold, overenskomster, fagforeninger og menneskerettigheder - i Kina og i Danmark.
Fabrikkens ejer Lam har på baggrund af Deng Xiao Pings økonomiske politik og reformarbejde i 1980'erne og 1990'erne haft mulighed for arbejde sig op fra en simpel baggrund. Umiddelbart er han ovenpå og har succes, men filmen viser med tydelighed, hvordan han bliver presset i pris og til korte leveringsfrister af store multinationale selskaber, som også kommer på inspektionsbesøg på fabrikken. Filmen giver således stof til en drøftelse af de frie markedskræfters betydning for prisdannelse, erhvervsudvikling og arbejdsvilkår i en globaliseret verden.

Credits

Alternative Title
China Blue
Instruktør
Micha X. Peled
Fotograf
Micha X. Peled
Klipper
Manuel A. Tsingaris
Censur
Tilladt for alle
Produktion
----->
Teddy Bear Film Inc.

Stills

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle