Afterparty

2013, 11 min, DK/Kort fiktion, Danmark

En ung pige ankommer til en park. Hun synes at være på vej til fest, men noget (eller nogen) forfølger hende. Da hun ankommer, er stedet øde og forladt. Noget forfærdeligt er hændt her, men pigen er fast besluttet på at konfrontere fortiden.

Egnet Til

Undervisningstrin: 

  • Udskoling

Fag: 

  • Dansk
  • Filmkundskab

Undervisningsvejledning

De centrale temaer i kortfilmen "Afterparty" er venskab og følelsen af skyld og utilstrækkelighed, når en nær ven begår selvmord.
Rikke er på vej hjem fra fest i de tidlige morgentimer. En erindring lokker hende væk fra hovedvejen, og hun finder frem til engen foran det højhus, veninden Line har kastet sig ud fra. I erindringen fører hun samtaler med veninden. Hun tvinger sig adgang til højhusets tag, og mens hun venter på, at solen står op, tager hun endeligt afsked med veninden.
"Afterparty" bruger flere subtile filmiske virkemidler, som er oplagte at se nærmere på i en filmanalyse. Brugen af underlægningsmusik, den intense klipning og dramatiserede reallyde leger i filmens begyndelse med spændingsgenren. Der er to fortælleplaner i filmen: Virkelighed (realplan) og fantasi (erindringsplan). På realplanet er farvetonerne udviskede og billederne uskarpe. På erindringsplanet er farverne stærkere, og billederne i fokus. Replikkerne veninderne imellem virker umiddelbart hverdagsagtige, men synes alligevel at gemme en vigtig undertekst. Line skælder drillende ud, irettesætter og påtager sig en beskyttende mor-rolle. Kunne Rikke have været mere beskyttende over for Line? Både miljø og rekvisitter tegner store kontraster. En vidstrakt eng kontra endeløse, aflåste højhuse. En lille bamse kontra cigaretter, joint og alkohol. Filmen åbner for flere tolkningsmuligheder. Får Rikke set solopgangen? Og i hvilken betydning?
Filmen deler flere tematiske og filmiske træk med kortfilmen "100 meter fri".

Stills

AlphaVille Pictures Copenhagen 2013

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle