Om Danmark på film

Om Danmark på film

"Danmark på film" er en webportal på Det Danske Filminstituts streamingsite Filmcentralen.dk. "Danmark på film" rummer dokumentariske film fra hele landet i perioden 1899-1995. Der er mere end 1000 filmklip fordelt ud over et interaktivt danmarkskort, så du kan finde klip fra byer og egne, du interesserer dig for. Desuden kan du finde film ved at søge på årstal og emneord. Du kan også skrive kommentarer, klippe i filmene, dele dine klip med andre, lægge klip på danmarkskortet og i de fleste tilfælde indlejre klip og film på din egen hjemmeside, facebookside, blog eller andet.

Filmene er gratis at se online, og der er hverken login eller abonnement. Film og klip må også benyttes til non-kommerciel offentlig fremvisning. Klip til kommercielt brug – henvendelse til Filmarkivet 

Med "Danmark på film" ønsker Det Danske Filminstitut at styrke fortællingen om Danmark med levende billeder til gavn for borgerne, for undervisningssektoren, for forskningen og for de øvrige kulturarvsinstitutioner. Målet er at bringe filmarven ud til brugerne og give adgang til Det Danske Filminstituts historiske filmsamling, så filmene kan ses og sættes i spil med henblik på lokal, national og international formidling.

"Danmark på film" åbnede 29. oktober 2015 og er støttet af Kulturministeriets UMTS-midler. Sitet blev opgraderet den 27. oktober 2017 med en tidslinje, ny tema-sektion og mange flere historiske film.

Del din viden

Ved du noget om opdyrkningen af Vildmosen i 1920, ringridningens historie eller om togkatastrofen ved Tommerup Station i 1946? Hvis du har særlig viden eller en god historie om begivenheder, steder eller mennesker på en film, så er der rig mulighed for at dele det med andre. Du kan skrive i kommentarboksen ved filmene og dermed berige websitet med mere viden.

Du kan også lave dit eget klip i en film, beskrive det, forsyne det med stedsangivelse og dermed tilføje endnu en nål og endnu en fortælling til danmarkskortet.

Vær opmærksom på, at kommentarer og klip skal godkendes af redaktionen, inden de bliver lagt på websitet. Klip uden præcis stedsangivelse lægges ikke på websitet. Vi opfordrer til at holde en god tone i kommentarsporet. Personangreb, uimodsagte anklager, racistiske eller anstødelige kommentarer vil ikke blive publiceret. Det samme gør sig gældende med reklame.

​Da en del af filmene og klippene bliver delt og dermed kommenteret på Facebook, poster vi af og til kommentarer derfra – dog altid i anonymiseret form, med mindre vi har fået tilladelse fra den pågældende bruger.

Om filmene

Filmene på ”Danmark på film” er historiske dokumentarfilm fra perioden 1899-1995. Filmene er fra Det Danske Filminstituts filmarkiv. De er udvalgt efter tre hovedprincipper:

1) Film uden rettigheder

2) Geografisk spredning: hele Danmark, Grønland og Færøerne

3) Tematisk mangfoldighed

Filmene er digitaliseret fra de bedst mulige originalmaterialer i Filmarkivet. Vi har ikke redigeret i eller restaureret filmene, dvs. de fremstår som på originalmaterialet. Dog er hastighed og kontrast korrigeret for nogle films vedkommende. Se filmen Fra strimmel til stream herunder. Filmen kommer ind bag kulisserne i Filmarkivet og viser, hvordan de historiske film digitaliseres.

En del af filmene er ufærdige, dvs. de mangler mellemtekster eller lyd. Nogle af filmene er uredigerede råoptagelser og har ikke titelskilt og sluttekster. Der kan være tale om fragmenter fra en større helhed, og optagelser kan være brugt i flere sammenhænge – det ses især i film fra besættelsestiden.

Der er også private optagelser, overvejende familiefilm og amatørfilm på sitet. En række af filmene fungerer som dokumentation, fx Boligkommisionens film, som registrerer boligforhold i henholdsvis København og Aarhus.

Foruden de rettighedsfrie dokumentariske optagelser, finder du nu også dokumentarfilm af bl.a. Carl Th. Dreyer, Jørgen Leth, Jørgen Roos og Henning Carlsen. Her er også portrætfilm om bl.a. Klaus Rifbjerg, Robert Storm Petersen og Carl Nielsen. Og der er mange flere film på vej.

Rettigheder

De fleste film på ”Danmark på film” er i ’public domain’. Det betyder, at rettighederne er udløbet, eller at der ikke kan identificeres personlige eller andre ophavsretslige krav til filmoptagelserne. For en række af filmene på sitet gælder det, at Det Danske Filminstitut og Staten er eneste rettighedshaver. 

Vi undersøger hver enkelt optagelse og film grundigt i forhold til ophavsrettigheder. I tilfælde af en utilsigtet overtrædelse af copyright, fjerner vi straks det pågældende materiale eller påfører den ophavsretlige kilde.