Dagligdagen på Lindersvold Julemærkehjem

Klip Dagligdagen på Lindersvold Julemærkehjem Se Filmen
Kommenter (8 kommentarer)

1949, Lindersvoldvej 5, Faxe, 5:29 min., Stum

Optagelser fra Lindersvold Julemærkehjem i Faxe, hvor der boede 80 børn året rundt - udelukkende drenge. Ved ankomsten bliver drengene lægeundersøgt, vejet og vasket. Derefter følger vi deres dagligdag med morgenrutiner, undervisning, kartoffelskrælning og havearbejde. Dagen sluttes af med leg og boldspil.

Emneord: Børneforsorg, Børneliv, Julemærkehjem, Faxe, 1940-1949

Se alle credits i Filmdatabasen

Se hele filmen

Julemærkefilmen 1949

1949, 25 min.

  • Lav dit eget klip i filmen
  • Se hele filmen
  • Vi har brug for din viden - læs mere

    Hvis du har viden om et sted, en person, eller andet i filmen, som ikke findes på kortet, så kan du selv lave et klip og skrive din egen historie.

    Du kan dele dit klip med andre, og du kan placere det på kortet her på siden. Lav dit eget klip i filmen

Beskriv klippet

Placer klippet

Dit klip er oprettet

Skal klippet være en del af sitet, skal du indtaste navn og mail og trykke send. Ellers gå direkte til klippet.

Dit navn og e-mailadresse vil aldrig blive vist på sitet.

Dit bidrag er nu modtaget

Hvis vi vurderer, at dit klip og tilhørende informationer er relevant, vil det i den nærmeste fremtid blive gjort synligt på sitet.

Klip i nærheden

Kommentarer

Svend-Erik Christiansen

22-07-2017

Filmen viser et forkert billede, de store hjalp ikke de små, gjorde man ikke som de voksne sagde var der tæsk, breve blev censureret af ledelsen, jeg var der, og det var tre måneder i helvedet, det var den værste tid i mit liv, besøg af forældre blev overvåget så man ikke kunne fortælle dem hvordan virkeligheden var, jeg er i dag som 63 årig stadig mærket af det helvedet, det er et julemærkehjem der burde have været lukket, men netop kontrol og overvågning og frygt for tæsk gjorde at det var ledelsen muligt at skjule deres børnemishandlinger, jeg var en af de små, og ingen sagde noget til at de store tæskede mig, klagede jeg fik jeg tæsk af de voksne, fy for satan for en skamplet på julemærke ideen. Og godkender man ikke denne kommentar, så har man et problem, dette burde ikke skjules

Erik Børge Nielsen

21-08-2017

Jeg var som 6 årig i sommeren 1948 på Julemærkehjemmet Lindersvold. Jeg Husker opholdet som en (spejderlejr) og kan ikke genkende den negative kommentar fra Svend-Erik Christiansen. Det kan godt være at jeg var for lille til at huske dagligdagen. I den periode jeg var der, var der et udbrud af vistnok skarlagensfeber så mit ophold blev forlænget med sygeperioden. Jeg kan huske når der var forældrebesøg og busserne kom ind på pladsen, og alle vi børn ventede spændt om det var ens forældre som kom. Mange blev skuffede.

Niels G Andersen

02-11-2017

Jeg og min broder var der omkring 1953 og jeg husker det som en god oplevelse med en masse leg, stor diciplin ved måltiderne, radio hørespil om aftenen, flinke mennesker og ikke alt det negative som man har hørt og læst om har foregået på tilsvarende opholdssteder. Det eneste minus som jeg kan huske er at vi skulle gå med nogle udleverede træsko og de var af træ jeg mindes hvordan mine knyster blødte ved at de slog mod hinanden når jeg gik, men der var ingen kære mor jeg skulle bruge dem, men som sagt alt i alt en tid som jeg husker som positiv, og har igennem livet også støttet indsamling når det drejer sig om Julemærkehjem.

Kim Rasmussen

19-12-2017

Jeg var på Lindersvold i slutningen af 1967 (nøjagtig til 21/12-67) er idag 61,5 år
Vi fik at vide at vi var sidste hold inden stedet skulle lukke.
Det var 6 mdr. i helvede:
Spiste jeg ikke ost fik jeg spanskrør af forstander Bilgreen
Var jeg ikke vasket godt nok fik jeg spanskrør af B.
Lå man ikke i sengen til tiden var der spanskrør af B.
Flere prøvede, at stikke af men blev fanget af politiet.
Vi havde kun shorts på helt til d. 16/12-67 og var ude i minus 12 grader (det skulle vi)
Da der var efterårsstorm i 67 blev vi gennet ud på forpladsen i
nattøj ( 5-6 ) timer i storm, og dem der blev syge herefter fik
også tæsk af B.
Vi blev vasket i det store trug (vaskestedet for alle) bylder blev
udbredt, mange fik det (det smittede) men fru Bilgreen var sygeplejerske og vi skulle ikke sige hende imod, hun fjernede
byldemoren med en træpind, og alle skreg og skreg.

Hr. og fru Bilgreen var rene sadister, og med en uhyggelig
undertone af sadisme og sex.

Det er det værste mareridt man kan udsætte sine børn for.
Så håber det er blevet meget bedre.

Jeg lider stadig voldsomt under mit ophold på Lindersvold

Kim Rasmussen

Søren Lunding

14-02-2018

Jeg var på Linderesvold i 1948 eller 1949 i vinterhalvåret. Jeg husker det som en svær tid hvor jeg led utroligt meget af hjemve, men jeg mindes også gode stunder. Hed forstander parret ikke ikke Krog til efternavn? jeg mener også de havde en søn som hed Per. Jeg husker at jeg fordi jeg var så trist kom ind i forstander boligen og leget med Per. De var utrolig søde ved mig. Jeg husker også at jeg fik lov at køre med kusken! efter post i kane. Lyden af bjælder og duften af hest, samt knitrende sne, mindes jeg. Mange af barneplejerskerne var også utrolig søde. Men hjemven kom jeg aldrig over og ofte græd jeg mig i søvn. Et sidste positivt minde er aftensangen på sovesalen, "Natten er så stille" og derefter aftenbøn. Så kunne man falde i søvn mens månen lod sine stråler lyse gennem de tre store vinduer.
Søren Lunding

Stephen Frank Mortensen

11-03-2018

I sommeren 1965 var jeg 4 måneder i helvedet på Lindersvold. Og set tilbage har det været den mørkeste periode i mit liv.
Årsagen til et ophold på Lindersvold var ikke altid lysegrønne. Måske kunne være: Vold i hjemmet, forkert ernæring, vådligger (tisse i sengen), adfærds problemer osv.
Det var for mit vedkommet et chok at blive klædt af og være nøgen overfor mange andre og blive vasket med brun sæbe. Derefter stå i kø til modtagelse af tøj og sko (træsko, gummisko og gummistøvler). Disse skulle så slibes med sandpapir således at forgængerens nummer blev slettet (accession på kz lejre er oplagt) alt dette imens man savnede sin familie!
Man blev behandlet sølle, koldt, uværdigt og uden kærlighed. Til gengæld var staf som at stå ret i timer eller gåture på fx 20 km. med gummistøvler og jakke under hedebølge ikke noget særsyn.
Den føles kolde og arrogant forstander Bilgreen og frue bistod denne afstraffelse af os børn. Kun når ens forældre besøgte os lod Bilgren som om han synes om os drenge.
Modtagelse af boglig lærdom skete ikke pga. inkompetente lærer (jeg er selv folkeskolelærer).
Vi havde en lærer som hed Joakim. Hun moppede og straffede os uden grund
Vi burde ligesom Godhavn drengene, modtage en officiel undskyldning af vores samfund som lod dette ske!

Kim Vedsmand

07-09-2018

Jeg er 62 og var på Lindersvold da jeg var knægt. For mig var det en super oplevelse. Kan slet ikke tilslutte mig den negative kritik stedet har fået. Jeg var grædefærdig da jeg skulle hjem

Kurt Hjortshøj Nielsen

02-11-2018

Var på lindertsvold 47 48 alle tiders sted mange gode oplevelser

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den kommer på sitet.
Har du tekniske problemer? Se Spørgsmål og svar.
Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet kontakt filmarkivet@dfi.dk.

Tak for kommentaren

-----------------------------------------------