Kongedage i København

Film Kongedage i København Se Filmen

1948, 4 min., Speak

Den 89-årige svenske Kong Gustav 5. ankommer den 9/3 1948 til Københavns Hovedbanegård og modtages af Kong Frederik IX, Dronning Ingrid og Dronning Alexandrine. Kareten kører fra Hovedbanen til Amalienborg, hvor menneskemængden står tæt for at hilse på de to konger. Anledningen til besøget er Kong Frederiks 49 års fødselsdag, som fejres 11/3 1948. Livgarden trækker op, og skolebørn fejrer majestæten foran slottet, mens gaver bliver leveret ved døren. Kongefamilien hilser fra balkonen, og kongen taler til folket, hvor han takker for deres tillid.

Emneord: Frederik IX, Fødselsdage, Kongefamilien, København, Sverige, 1940-1949

Medvirkende: Kong Frederik IX, Dronning Ingrid, Prins Axel, Hans Hedtoft, Dronning Alexandrine, Kong Gustav 5. af Sverige

Produktion: Dansk Film Co., Dansk Film Revy

Filmtype: Dokumentariske optagelser

Se alle credits i Filmdatabasen

Vis transskription

Sådan laver du et klip

  • Find det sted i filmen, hvor du ønsker at starte dit klip, og tryk ”Start klip”.
  • Når du ønsker at afslutte klippet, trykker du ”Slut klip”.
  • For at se klippet, tryk ”Se klip”. 
  • Hvis du er tilfreds med klippet, trykker du ”Opret klip”.

Når klippet er oprettet, har du mulighed for at placere klippet geografisk i Danmark. Brug danmarkskortet til at placere klippet. Kun klip med stedsangivelse bliver lagt på sitet.

Du behøver kun angive navn og e-mailadresse, hvis du ønsker dit klip skal være en del af sitet.

Du kan frit sende, dele og i de fleste tilfælde indlejre klippet på din Facebookside, hjemmeside, blog eller andet. 

God fornøjelse.

Transskription

Kong Gustav af Sverige blev budt hjertelig velkommen til København. På Hovedbanegårdens perron stod æreskompagniet af Den Kongelige Livgarde opstillet, Kong Frederik skridtede fronten af. 

Efter den svenske konges salonvogn var kørt frem, steg kongen ud og hilste på Kong Frederik og på Dronning Ingrid. Navnlig gensynet med Dronning Ingrid var hjerteligt. 

Her hilser Kong Gustav på prins Axel, prinsesse Margaretha og prinsesse Viggo og på flere af kongehusets medlemmer. Kong Gustav hilser på statsminister Hans Hedtoft og på udenrigsminister Gustav Rasmussen og veksler nogle bemærkninger med de to ledende statsmænd. 

Efter den første hjertelige velkomst går de to majestæter ud til den ventende karet for at køre gennem den flagsmykkede by, hvor mange tusinder stod opstillet langs ruten for at hylde verdens ældste monark. 

Dronning Ingrid og Dronning Alexandrine forlader Hovedbanegården for i bil at køre til Amalienborg. 

Kareten er trukket af fire sorte heste. På den ene side ridder staldmesteren kammerherre Schaumburg og på den anden side Københavns kommandant oberst Friis. 

På Amalienborg stod folk i tætte kolonner for at hylde de to konger for at fortælle Sveriges 89-årige konge, at venskabet mellem Sveriges og Danmarks folk er stærkere end nogensinde før. 

På Kong Frederik den IX’s 49-årige fødselsdag trak Livgarden op i galla. Og da børnene havde fri fra skole, var garden ledsaget af mange raske drenge og piger. Der var mange lykønskninger til kongen, store smukke blomsterdekorationer, der var også en kasse med champagne, og fødselsdagskringlen manglede heller ikke. 

Her svinger vagtparaden ind på Amalienborg Slotsplads, hvor den i gallauniformerne i det smukke friske forårsvejr virkede festlig og strålende. Slotspladsen var på dette tidspunkt fyldt med mange tusinder, som ønskede at give udtryk for de følelser, vi danske nærer for kongen og det danske kongehus. 

Der var så mange mennesker, at det kneb at få plads for fanemarchen. 

Og traditionen tro kom kongefamilien ud på palæets balkon og hilste. Kongen og dronningen og prinsesserne Margrethe, Benedikte og lille Annemarie. Og jublen og begejstringen var kolossal. Kongen talte til de mange mennesker og sagde følgende: tak alle sammen og tak for den tillid I har vist mig, det er min faste overbevisning, at vi, hvis vi holder sammen og bevarer vort gode humør, vil komme igennem de vanskeligheder, som fremtiden måske bringer. Den Gud som råder for Danmarks sag vil altid stå bag os, og jeg personligt vil gøre mit yderste for at bevare Danmarks frihed. 

Vi har brug for din viden

Hvis du har viden om et sted, en person, eller andet i filmen, som ikke findes på kortet, så kan du selv lave et klip og skrive din egen historie. Dit klip kan blive en del af kortet her, og du kan dele det med andre.

Sådan gør du

  1. Lav et nyt klip ved at trykke her
  2. Tilføj mere information til klippet såsom dato, personer eller sted

Du er også velkommen til at tilføje en kommentar med din historie

Kommentarer

Der er ingen kommentarer. Vær den første til at kommentere

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den kommer på sitet.
Har du tekniske problemer? Se Spørgsmål og svar.
Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet kontakt filmarkivet@dfi.dk.

Tak for kommentaren

-----------------------------------------------