Julemærkefilmen 1949

Film museum/danmark-paa-film Se Filmen

1949, 25 min., Stum

Hvad bruges julemærke-indsamlingens penge til? Udsatte og særligt trængende børn får mulighed for at komme på julemærkehjemmene rundt om i Danmark. Ikke alle børn har det lige let derhjemme, det kan være småt med midlerne, og de kan være meget overladt til sig selv. Børneliv i baggårdene er et vilkår for mange. Mange børn trænger til god pleje og frisk luft efter sygdom. De heldige får ophold på et julemærkehjem. Det kan dog være svært at sige farvel på Hovedbanegården. Vi følger dagligdagen på Lindersvold i Faxe, som har 80 børn året rundt, Fjordmark ved Flensborg Fjord, Holbølls Minde ved Svendborg, som har 60 mindre børn, Hobro-hjemmet ved Mariager Fjord, som er det nyeste og mest moderne, samt julemærkehjemmet i Juelsminde. Kongeparret besøger Hobro Julemærkehjem.

Emneord: Børneforsorg, Børneliv, Julemærkehjem, 1940-1949

Medvirkende: Kong Frederik IX, Dronning Ingrid

Produktion: Dansk Film Co.

Filmtype: DK/Dokumentarfilm

Se alle credits i Filmdatabasen

Sådan laver du et klip

  • Find det sted i filmen, hvor du ønsker at starte dit klip, og tryk ”Start klip”.
  • Når du ønsker at afslutte klippet, trykker du ”Slut klip”.
  • For at se klippet, tryk ”Se klip”. 
  • Hvis du er tilfreds med klippet, trykker du ”Opret klip”.

Når klippet er oprettet, har du mulighed for at placere klippet geografisk i Danmark. Brug danmarkskortet til at placere klippet. Kun klip med stedsangivelse bliver lagt på sitet.

Du behøver kun angive navn og e-mailadresse, hvis du ønsker dit klip skal være en del af sitet.

Du kan frit sende, dele og i de fleste tilfælde indlejre klippet på din Facebookside, hjemmeside, blog eller andet. 

God fornøjelse.

Vi har brug for din viden

Hvis du har viden om et sted, en person, eller andet i filmen, som ikke findes på kortet, så kan du selv lave et klip og skrive din egen historie. Dit klip kan blive en del af kortet her, og du kan dele det med andre.

Sådan gør du

  1. Lav et nyt klip ved at trykke her
  2. Tilføj mere information til klippet såsom dato, personer eller sted

Du er også velkommen til at tilføje en kommentar med din historie

Kommentarer

Annelise Prien

27-01-2016

Fra begyndelsen af januar 1949 til 19. juni 1949 var jeg på Julemærkehjemmet i Hobro. Filmklippene derfra må være fra sommeren 49. Lammene, der blev født omkring påske, og som jeg og et par andre gav flaske, er blevet store. Dukkevognen er én af 2, som mine forældre forærede julemærkehjemmet efter min hjemkomst. Det undrer mig, at 10-årsjubilæet i foråret ikke bliver nævnt. Det var en stor festdag også for os børn.

Jens Hilding Andersen

21-02-2017

Jeg har været på Lindersvold 2 gange nok 1950-1952 fra Frederiksberg Jeg kan huske mange ting i filmen og kan huske tiden som en god tid i min barndom.

Annelise Jørgensen (dengang Madsen)

22-02-2017

Jeg var på julemærkehjemmet i Mørkøv i 1954 (5 år gammel) og jeg er så en af dem, der ikke har gode minder med i bagagen. Streng diciplin, hjemve, mangel på nær, personlig omsorg m.v. - helt sikkert god latin i datiden, men ikke rart for en lille pige. Min eneste trøst var, at min lillesøster Bente på 3 år også var med, men på grund af aldersforskellen, var vi ikke ret meget sammen. Nogle af minderne er dog epokegørende - billedet af landmanden, der gik bag ploven med sine heste foran, noget man kunne se ud af vinduet i spisestuen, hvor der i øvrigt herskede stilhed. Det er desværre ikke en tid, jeg ser tilbagepå med glæde.

Dorthe Hecht

24-02-2017

Jeg var på julemærkehjemmet i Mørkøv ad 2 omgange, den ene sammen med min storesøster. Det har nok været sidst i 50erne . De få minder jeg har fra dengang er gode minder. Selvfølgelig havde vi hjemve, for det var jo et langt ophold af 3 måneders varighed. Den eneste gang jeg har været ked af det, var da jeg skulle være der i julen, og blev tvunget til at spise risengrød og drikke hvidtøl til. Jeg har ikke rørt det siden.

Jens Palmqvist

10-03-2017

Hej!
Jeg havde den absolut blandede fornøjelse at at være "beboer" på Hollbølsminde i1958-60. Jeg kan overhovedet ikke genkende det glamouriøse billede af forholdene på Hollbølsmide " I forsøger at skabe ! Svendborg Kommune burde i virkeligheden betragte dette julmærkehjem som en skamplet!!!!!!!!

Henrik Madsen

18-07-2017

Jeg var på Lindersvold to gange, i 1960 i mellem salen og i 1962 i den store sal (de ældste).Billgren var forstander, en hård, men retfærdig mand. Hans kone stod for sundhedsplejen og fik hjælp af datteren Nina. Jeg husker et par af "lærerne" Wilhelm fra Schweiz og familien Kruse. Har kun gode minder fra mine ophold og kan genkende mange af tingene i filmen.

Joan

24-06-2018

Jeg har været på Julemærkehjemmet i Mørkøv 2, måske 3 gange, må have været i årene 57-61. Det er ikke en tid, jeg har gode minder fra ... At være væk hjemmefra i 3 mdr. Et af opholdene var med min lillesøster, hun skulle sove med de små og jeg med de store, det var forfærdeligt. Vi står skrigende og holder fast i hinanden og bliver med magt skilt ad. Jeg blev engang straffet for noget, jeg ikke havde gjort og låst inde i en mørk systue på 1. sal. Blev også tvunget til at spise kogt torsk, som jeg ikke kunne lide, måtte blive siddende i spisestuen til jeg var færdig. Har aldrig rørt det siden. Har ingen minder om nogen som helst omsorg derfra. Kan huske at vi ofte gik tur over en bro over jernbaneskinnerne, så kom damplokomotivet, og vi blev fuldstændig hyllet ind i røg - det er nok det bedste minde. Som voksen har jeg forliget mig med, at man ikke handlede af ond vilje, men at man ikke vidste bedre. Min mor var kræftsyg og min far måtte passe sit arbejde, det kunne ikke være anderledes. Heldigvis havde jeg gode og kærlige forældre, så jeg klarede mig igennem på trods af, at jeg altid har måttet leve med en indre følelse af forladthed ...

Svend Rasmussen

21-10-2018

Jeg var på Julemærke Hjemmet Lindersvold i året 1956. Jeg husker det meste af slagsangen, den begyndte sådan: Vejle er de raske Lindervoldske der fra morgen tidlig sige vil fadervor og så videre. Er der nogle der kan hele teksten ville det være godt.

Allan Lind

13-11-2018

Jeg var der i 1953 på Lindersvold, jeg kan genkende ud fra filmen

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den kommer på sitet.
Har du tekniske problemer? Se Spørgsmål og svar.
Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet kontakt filmarkivet@dfi.dk.

Tak for kommentaren

-----------------------------------------------