Dansk Film-Avis nr. 673 A

Film museum/danmark-paa-film Se Filmen

1944, 10 min., Musik

Dansk Film-Avis var en dansk produceret nazistisk ugerevy, der udkom i årene 1941-1945. Den bestod typisk af tre dele: dansk stof, optaget af danske kameramænd, tysk stof fra Tyskland og reportager fra fronten, produceret af Deutsche Wochenschau.

1) Børn fra Unges Idræt ankommer med m/s "Margrethe" til Orø ved Holbæk og marcherer til teltlejren. 600 drenge og piger deltager - der skal meget mad til.
2) Den 80-årige komponist Richard Strauss (1864-1949) dirigerer Wiener Philharmonikerne i sit værk "Till Eulenspiegels lustige Streiche".
3) Bisættelse fra Notre Dame i Paris af den franske statssekretær for information, Philippe Henriot, der blev snigmyrdet 28. juni 1944 af den franske modstandsbevægelse. Henriot var minister i den pro-nazistiske Vichy-regering. Modstandsbevægelsen gav ham øgenavnet 'den franske Goebbels'.
4) I Paris tages en ny militsdivision i ed. Efter eden marcherer soldaterne til Den Ukendte Soldats Grav under Triumfbuen.
5) En tysk enmands-torpedo sættes i vandet fra et skib. Torpedoen ses i vandoverfladen. En marinesoldat dekoreres med Ridderkorset, og andre tyske marinesoldater, der har sænket de allieredes krigsskibe, dekoreres med det tyske kors i guld.
6) Tyske piloter og krigsfly på landjorden samt tyske krigsfly i luften. Pilot i cockpit, fly beskydes, og fly falder til jorden.

Emneord: Børneliv, Sommerlejre, Orø, Anden Verdenskrig, Krigspropaganda, Frankrig, Tyskland, 1940-1949, Krig, Besættelsestiden, Propaganda, Nazisme

Filmtype: Dokumentariske optagelser

Se alle credits i Filmdatabasen

Vis transskription

Sådan laver du et klip

  • Find det sted i filmen, hvor du ønsker at starte dit klip, og tryk ”Start klip”.
  • Når du ønsker at afslutte klippet, trykker du ”Slut klip”.
  • For at se klippet, tryk ”Se klip”. 
  • Hvis du er tilfreds med klippet, trykker du ”Opret klip”.

Når klippet er oprettet, har du mulighed for at placere klippet geografisk i Danmark. Brug danmarkskortet til at placere klippet. Kun klip med stedsangivelse bliver lagt på sitet.

Du behøver kun angive navn og e-mailadresse, hvis du ønsker dit klip skal være en del af sitet.

Du kan frit sende, dele og i de fleste tilfælde indlejre klippet på din Facebookside, hjemmeside, blog eller andet. 

God fornøjelse.

Transskription

Motorskibet ”Margrethe” har bragt et nyt hold Falke fra De Unges Idræt til Holbæk, hvor de skal hente sol og sundhed i den store lejr.
Den idyllisk beliggende lejrs grund er skænket af afdøde Statsminister Staunings søn, gårdejer Holger Stauning, medens lejrens indretning og drift betales af de faglige organisationer og ved bidrag fra børnene selv.
Der går en tønde kartofler om dagen og 40 fire kilos rugbrød til forplejning, når lejren er fuldt besat.
De 600 piger og drenge spiser 700 kilo kød på 10 dage, og en gris på 100 kilo varer kun en dag, når middagen står på flæskesteg.

Den verdensberømte komponist Richard Strauss fyldte for nylig 80 år.
Her dirigerer mesteren Wiener Philharmonikerne, som spiller hans sidste værk til ugespil.

Den franske statssekretær for information, Philippe Henriot, der er faldet som offer for et kommunistisk attentat, er blevet bisat i Paris under stor deltagelse fra befolkningens side.
Pariserne defilerer forbi Henriots båre på pladsen foran rådhuset.
Den højtidelige bisættelse foregik i Notre Dame.

Den franske regering og det franske folk står enige bag marshal Pétains opråb om at bevare roen og ordenen i Frankrig.
I den traditionsrige gård foran Invalidekirken i Paris tages en ny militsdivision i ed af militschefen, statssekretær Darnand.
Efter edsaflæggelsen marcherer militssoldaterne til Den Ukendte Soldats Grav under Triumfbuen.

Enmandstorpedoen er et af Tysklands mange nye våben. Disse optagelser viser, hvordan torpedoen sættes i vandet fra sit moderskib.
Torpedoen bevæger sig lige i vandoverfladen og kan så godt som uset nærme sig de fjendtlige krigsskibe.
En af de mænd, der har opnået de største resultater med dette nye og revolutionerende våben, bliver dekoreret med ridderkorset.
Andre unge tyske mariner, der har sænket allierede krigsskibe med de nye torpedoer, bliver udmærket med det tyske kors i guld.
De dekorerede marinesoldater defilerer forbi en afdeling kammerater, der har meldt sig frivilligt til dette nye våben.

En af Tysklands berømteste jagtgrupper er jagtgruppen Moritz, der for nyligt styrtede sig over en fjendtlig bomberformation og ødelagde den til sidste maskine.

Vi har brug for din viden

Hvis du har viden om et sted, en person, eller andet i filmen, som ikke findes på kortet, så kan du selv lave et klip og skrive din egen historie. Dit klip kan blive en del af kortet her, og du kan dele det med andre.

Sådan gør du

  1. Lav et nyt klip ved at trykke her
  2. Tilføj mere information til klippet såsom dato, personer eller sted

Du er også velkommen til at tilføje en kommentar med din historie

Kommentarer

Der er ingen kommentarer. Vær den første til at kommentere

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den kommer på sitet.
Har du tekniske problemer? Se Spørgsmål og svar.
Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet kontakt filmarkivet@dfi.dk.

Tak for kommentaren

-----------------------------------------------