Danmarks Skolehaver 1903-1928

Film museum/danmark-paa-film Se Filmen

1928, 34 min., Stum

På et Danmarkskort angives, hvor i landet der findes skolehaver. København 1927: man skal først meldes ind, herefter lærer man at grave, skuffe, rive, luge osv. Der undervises i frugtræets forædling og barkpodning, samt såning af ærter. Pigerne plukker blomsterbuketter. Der prikles tomater, potteplanter omplantes, kål udplantes, gulerødder tyndes ud. Skolehaverne har også bistader. Kartofler luges, vandes og hyppes. Endelig skal der høstes afgrøder, og der er så meget, at forældrene må hjælpe med transporten. Sæsonen afsluttes med præmieuddeling - flotte blomsterbuketter og store kålhoveder. Der er også potteplanteudstilling i Zoologisk Have. De medvirkende er bl.a. børn fra Enghavevejens Skole, hvor Thomas Thomsen, som ses på nogle af optagelserne, var viceskoleinspektør og meget aktiv omkring oprettelsen af skolehaveordningen. Desuden ses skolelærer Folke Jacobsen (1890-1971) - ham, der hejser det håndkolorerede dannebrogsflag i begyndelsen af filmen - som indførte skolehaverne i Danmark.

Emneord: Skolebørn, Børn, Haver, Skolehaver, Køkkenhaver, Bier, København, 1920-1929

Filmtype: DK/Dokumentarfilm

Se alle credits i Filmdatabasen

Sådan laver du et klip

  • Find det sted i filmen, hvor du ønsker at starte dit klip, og tryk ”Start klip”.
  • Når du ønsker at afslutte klippet, trykker du ”Slut klip”.
  • For at se klippet, tryk ”Se klip”. 
  • Hvis du er tilfreds med klippet, trykker du ”Opret klip”.

Når klippet er oprettet, har du mulighed for at placere klippet geografisk i Danmark. Brug danmarkskortet til at placere klippet. Kun klip med stedsangivelse bliver lagt på sitet.

Du behøver kun angive navn og e-mailadresse, hvis du ønsker dit klip skal være en del af sitet.

Du kan frit sende, dele og i de fleste tilfælde indlejre klippet på din Facebookside, hjemmeside, blog eller andet. 

God fornøjelse.

Vi har brug for din viden

Hvis du har viden om et sted, en person, eller andet i filmen, som ikke findes på kortet, så kan du selv lave et klip og skrive din egen historie. Dit klip kan blive en del af kortet her, og du kan dele det med andre.

Sådan gør du

  1. Lav et nyt klip ved at trykke her
  2. Tilføj mere information til klippet såsom dato, personer eller sted

Du er også velkommen til at tilføje en kommentar med din historie

Kommentarer

Redaktionen

10-11-2015

Kommentar fra Mads Gadegaard Frandsen:

Underviseren med cykelstyrsoverskægget er Thomas Thomsen. Født 20/01/1870 på Kongsted Mark, Brædstrup v. Fredericia. Død 01/11/1942 i Valby. Gift 1898 m. Brita Moe kommunelærerinde på Matthæusgade Skole. Lærereksamen fra Jelling Seminarium 1894. Matematiklærer på Tarm Realskole 1894. I 1895 vikar på Matthæusgade Skole. 1896 fastansat dér. Fra 1919 viceskoleinspektør på Enghavevejs Skole. Skolehaveleder fra 1906. Hans arbejde bestod blandt andet i at rejse rundt i hele landet og hjælpe folk med at etablere skolehaver.

Ulla Skovsbøl

11-05-2017

Tak for den fine film om skolehaverne i Danmark fra 1903 til 1928. Virkelig fint at se. I teksten står der det var Folke Jacobsen, som indførste skolehaver i Danmark. Det er dog ikke helt korrekt. Folke Jacobsen stiftede Den Unge Mands Have - skolehaver som ungdomsskoletilbud. Det plejer at være kommunelærer P. W. Lindholm, som bliver krediteret for at have taget initiativet til stiftelsen af skolehaveforeningen i Danmark.
Se for eksempel her: http://skolehaver.com/?p=40#more-40
Og her http://skolehaver.com/?p=1421

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den kommer på sitet.
Har du tekniske problemer? Se Spørgsmål og svar.
Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet kontakt filmarkivet@dfi.dk.

Tak for kommentaren

-----------------------------------------------