Vi ses igen

Vi ses igen

- et undervisningsmateriale til grundskolen

Filmfaglige vinkler

Etablering af tid og miljø

Filmen finder sted under Anden Verdenskrig på en katolsk kostskole, og begge dele har stor betydning for handlingen. Tiden og miljøet bliver etableret gennem en række filmiske virkemidler og scener:

Skolen er præget af både religiøsitet, hård disciplin og den stærkestes ret. I flere scener ser vi eleverne slås, mobbe eller håne hinanden. Da Bonnet ankommer, bliver han på sovesalen modtaget med slag fra de andres puder efterfulgt af overfald og chikanerier de følgende dage. Tonen mellem eleverne er hård, og de taler nedsættende om jøder, kommunister, protestanter og kvinder. Juliens storebror siger om moren, at ”kvinder er nogle ludere”, og da spillelærerinden ankommer, siger en af drengene, at hun viser ben med vilje. I restaurantscenen kan vi se, at holdningen til jøder og kommunister er almindeligt udbredt i tiden.

Lærernes undervisning og omgang med eleverne er på én gang både hård og omsorgsfuld, og de ser til en vis grad gennem fingre med elevernes disciplinering af hinanden. Religionen fylder naturligt nok en stor del af hverdagen, hvilket bliver vist gennem flere scener med nadver, gudstjeneste, bøn og salmesang.

Kostumer som skole- og soldateruniformer, præstekjole og nonnedragter og de arketyper, der bærer dem, er med til at etablere vores opfattelse af tid og sted. Det samme sker gennem de stemningsskabende locations som landsbyens smalle gader, de store skolebygninger, spise- og sovesalene, kirkerummet og infirmeriet. Her ser vi også rekvisitter som filmapparatet, håndsæbe, træpennalhuse, stylter og biler mv.

Krigen som periode bliver vist gennem sortbørshandel, rationering (mangel på brænde og fødevarer) og hyppige luftalarmer. I Juliens brev fra moren får vi at vide, at der bliver bombet i Paris, at farens fabrik kører på halv kraft, og at søstrene arbejder for Røde Kors. Drengene klager over hestekød i pølsen og halm i brødet.

Vi ses igen
Foto: Jeanne-Louise Bulliard og Camera Film.

Set up / pay off

Gennem filmen er der flere set ups til, at Bonnets identitet som jøde bliver afsløret:

  • Han spiser ikke svinekød, men giver det til en anden dreng (0:15:12)
  • Under luftalarm og aftenbønnen beder han ikke med eller slår korsets tegn (0:20:54 – 0:21:40). Kort efter har han mareridt, som tyder på barske oplevelser tidligere. Julien læser brevet fra Bonnets mor, hvor der står, at det er svært for hende at  skrive, at hun sjældent er ude, og at en Hr. D. har sendt brevet for hende. Senere hører han fader Jean afvise rygter i telefonen, hvorefter han beder Julien om at være rar ved Bonnet (0:27:20 – 0:30:00).
  • I scenen ved badeanstalten taler eleverne nedsættende om jøder, og Bonnet fortæller, at hans far er bogholder, hvilket er et typisk jødisk arbejde i 1940'erne. Han kigger mut ned, da han ser de tyske soldater og siger derefter, at han ikke skal med til nadver, fordi han er protestant. Læreren lader ham bade væk fra de andre for at skjule, at han er omskåret. Bagefter ser de en jøde med jødestjerne gå ud af badeanstalten, selvom det sandsynligvis er forbudt område for ham (0:30:00 – 0:34:20). Under den følgende scene ses Julien Bonnet bede, mens de øvrige sover (- 0:35:21).
  • Da militsen leder efter jøder på skolen, stopper Bonnet op, og Julien ser ham blive ført i skjul af fader Jean. Her afslører Joseph også, at han kender til tingenes sammenhæng. Da Bonnet vender forsinket tilbage til klassen, stirrer Julien på ham. Det er ved at gå op for Julien, hvad Bonnet er (0:35:21 -0:38:05).

Pay off finder sted, da Julien går i Bonnets skab, hvor han finder bogen med det rigtige navn – Jean Kippelstein (0:39:40 – 0:41:40), hvilket han senere konfronterer Bonnet med (0:58:20). Der er ikke tale om et dramatisk pay off, men snarere en langsomt glidende erkendelse.

Kontakt

Martin Brandt-Pedersen, Lisbeth Juhl Sibbesen

Det Danske Filminstitut, Gothersgade 55, 1123 København K. Copyright ©2017.

Kontakt os for spørgsmål vedr. undervisningsmaterialer

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle