
KZ-lejrenes befrielse - Hitchcocks glemte film
Mod slutningen af 2. verdenskrig nåede fremadtrængende allierede tropper frem til de nazistiske kz-lejre. Og mens lejrenes udhungrede fanger blev befriet, optog troppernes kameramænd de...
Den 27. januar 1945 befriede sovjetiske tropper den nazistiske kz-lejr Auschwitz. Datoen er efterfølgende blevet den officielle mindedag – i Danmark og i andre lande – for ofrene for Holocaust og andre folkedrab.
I 2015 er det 70 år siden den mest berygtede af alle nazisternes udryddelseslejre blev befriet. I den anledning har Filmcentralen samlet en række film, undervisningsmaterialer og links med fokus på Holocaust og nazisternes jødeudryddelse.
Målgruppen er elever i grundskolens overbygning og i gymnasiet.
Dokumentarfilmene omfatter bl.a. Alain Resnais’ klassiske ”Nat og tåge”, der beskriver udryddelseslejrene med en blanding af sorg og poesi. Den danske dokumentarfilm ”Jøden og arieren” handler om nazisternes brug af filmmediet til at ”sælge” ideen om jøderne som undermennesker og en trussel mod det tyske samfund. Og en helt ny film, ”Kz-lejrenes befrielse - Hitchcocks glemte film”, går bag om de allieredes filmoptagelser i forbindelse med kz-lejrenes befrielse. Filmen indeholder en masse ikke tidligere offentliggjort billedmateriale. (NB! Filmen kan ses hér på Filmcentralen fra ultimo januar 2015)
Blandt fiktionsfilmene er den ekspressive dukkefilm ”Seven minutes in the Warsaw Ghetto” og Louis Malles fransksprogede spillefilm ”Vi ses igen”.
OBS! Bemærk, at nogle af filmene naturligt nok er meget barske! Navnlig indeholder "Kz-lejrenes befrielse - Hitchcocks glemte film” og ”Nat og tåge” særdeles rystende og ubehagelige optagelser fra de tyske kz-lejre. Vi anbefaler således, at man som lærer ser filmene igennem, inden man viser dem for klassen.
KZ-lejrenes befrielse - Hitchcocks glemte film - et materiale, som knytter sig til dokumentarfilmen, der kan ses på Filmcentralen.
Holocaust på film – en artikel om filmen som formidler af historien. Særligt fokus på filmiske skildringer af Holocaust.
Farlige forestillinger - et temamateriale om folkedrab.
Nynazisme – et temamateriale om nynazisme.
Seven minutes in the Warsaw Ghetto – et gymnasiefagligt materiale til den danske animationsfilm.
Anden verdenskrig – et temamateriale der kommer omkring forskellige aspekter af anden verdenskrig og besættelsen.
(NB! Det Danske Filminstitut har ikke rettighederne til filmene nedenfor. De kan derfor ikke ses på Filmcentralen)
Bogtyven (2013) – amerikansk spillefilm om venskabet mellem en tysk pige og en jødisk dreng i Tyskland før og under anden verdenskrig.
Drengen i den stribede pyjamas (2008) – amerikansk spillefilm om venskabet mellem den 10-årige søn af kommandanten for en tysk koncentrationslejr og en jødisk dreng, der er fange i lejren. Baseret på en roman af John Boyne.
Lore (2012) – tysk spillefilm om pigen Lore, der er datter af en nazistisk officer. Filmen foregår efter Nazitysklands sammenbrud og følger Lores flugt nordpå, mod Danmark.
De skæbneløse (2005) – ungarsk spillefilm baseret på en erindringsroman af den ungarske nobelprisvinder Imre Kertész, der som 14-årig blev sendt til koncentrationslejren Buchenwald.
Sophie Scholl – de sidste dage (2005) – tysk spillefilm om den tyske modstandsbevægelse mod naziregimet, Die Weisse Rose, og fængslingen af den unge pige Sophie Scholl, der af nazisterne blev kaldt terrorist.
Der Untergang (2004) – tysk spillefilm om Adolf Hitlers sidste dage.
Vidunderbørn (2011) – tysk spillefilm om to jødiske børn og deres skæbne under Tysklands invasion af Sovjetunionen i 1941.
Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle