Alderdommens svære valg

Alderdommens svære valg

DOKUMENTAR. Den debatskabende dokumentarserie "Til døden os skiller" sætter fokus på alderdommens svære dilemmaer.

Af Sarah Prahl Larsen. Bragt i DFI Nyheder 10. februar 2016

Dokumentarserien "Til døden os skiller" følger fem ældre vestjyder, som alle efter et langt og indholdsrigt liv bevæger sig ind i tilværelsens sidste kapitel.

Alderdommen er en tid, der bringer svære beslutninger med sig. Ikke mindst for Elin, der må se i øjnene, at Vagns demens har gjort ham til en anden end den mand, hun engang forelskede sig i. Hun må derfor beslutte, om han skal sendes på plejehjem eller blive hjemme. Det er et svært dilemma for Elin – nok er hans sind ved at ændre sig til ugenkendelighed, men det er hårdt at give endeligt slip på sit livs kærlighed, også selvom han begynder at glemme både antal og navne på deres børn.

Det er netop det personlige dilemma, der inspirerede filminstruktørparret Mira Jargil og Christian Sønderby Jepsen til at gå i gang med "Til døden os skiller".

Alderdommens svære valg

"Før eller siden kommer vi alle til at stå i en situation, hvor vi skal forholde os til, hvor meget vi kan og vil gøre for de mennesker, som står os allernærmest. Hvor stort et ansvar vil vi selv tage for vores pårørende, når de bliver gamle, og hvor meget ansvar forventer vi, at samfundet overtager?" spørger de to instruktører, der med doumentarserien understreger, at man ikke må give op, selv når det bliver hårdt:

"Vi har søgt efter karakterer med stærke viljer, der tager kampen op og gør sig umage. Vi har ønsket at fremhæve det, de kan, i lyset af det, de kæmper med og mod. Det har været vigtigt for os at holde fast i humoren og poesien – især når det har været gråt og håbløst"

Foruden Elin og Vagn følger dokumentarserien ægteparret Anders og Rita, for hvem nedsat førlighed har sat en stopper for fremtidige rejseeventyr, samt 89-årige Anna, som må forlade det hjem, hun byggede med sin mand for mere end fyrre år siden.

"Til døden os skiller" er produceret af Moving Documentary i samarbejde med Toolbox Film med støtte fra Det Danske Filminstitut ved filmkonsulent Helle Hansen og TV 2 Danmark ved redaktør Mette Heiberg.

Emneord: 

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle