Filmleksikon A-Z

Total

Total er en billedbeskæring, hvor tilskueren er langt væk fra motivet. Vi kan se en del af det sted, hvor scenen foregår. Eventuelle personer i billedet er i hel figur. En total giver os overblik.

I en total kan vi se, hvor mange personer der er til stede, og hvad personerne laver. Der er plads til flere mennesker i billedet på én gang. Vi får også et indtryk af omgivelserne og miljøet (location). Til gengæld er det svært at se detaljer, fx ansigtsudtryk. Men vi er tæt nok på til at se kropssproget.

gymnasiet Eksempel 1
To totale billedbeskæringer
(Framegrab fra "En forelskelse")
gymnasiet (Framegrab fra
"Seven Minutes in the Warsaw Ghetto")

Ligesom supertotal bliver total tit brugt som ”establishing shot” - dvs. den første indstilling i begyndelsen af en scene eller en sekvens.

I kortfilmen ”Rivalen” (eksempel 2) har vi et eksempel på totalbeskæring som establishing shot. Da scenen begynder, får vi straks overblik over situationen og location. Vi kan ikke se personernes ansigtsudtryk. Men deres kropssprog fortæller os, hvordan stemningen ved bordet er: alt andet end hyggelig. Totalbilledet giver os også et indtryk af hjemmet: det er en familie, der sandsynligvis ikke har så mange penge.

gymnasiet Eksempel 2
”Rivalen”
SE KLIP

Læs mere om billedbeskæring og se eksempler her:

Billedbeskæring
Supertotal
Total
Halvnær
Nærbillede
Ultranær

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle