Filmleksikon A-Z

Supertotal

Supertotal er en billedbeskæring, hvor tilskueren er langt væk fra motivet. Billedet viser, hvor filmen foregår, dvs. location og miljø. Vi kan også se hvor mange personer, der er i billedet. En supertotal giver os overblik.

Supertotal er et oversigtsbillede (eksempel 1). Der er plads i billedet til at vise begivenheder, som fylder meget, fx sportskampe, biljagter eller søslag.

gymnasiet Eksempel 1
To supertotale billedbeskæringer
(Framegrab fra "Ynglinge")
gymnasiet (Framegrab fra "En forelskelse")

Supertotal bliver tit brugt som ”establishing shot” (etablerende skud) – dvs. den første indstilling i begyndelsen af en scene eller en sekvens. Et establishing shot kan blandt andet fortælle os:

  • Hvor handlingen finder sted (dvs. filmens location).
  • Hvornår handlingen foregår. Er det fx Middelalderen eller nutiden? Er det dag eller nat?
  • Hvad filmens genre er. Et rumskib på en fremmed planet signalerer science fiction, mens en gammeldags, amerikansk landsby signalerer western.

I en scene i kortfilmen ”Sommersøndag” (eksempel 2) bliver supertotal brugt som establishing shot. Supertotalerne viser os, hvor handlingen foregår. Supertotalerne er klippet sammen med bl.a. nærbilleder af broens mekanik, totalbilleder af broen og halvnær af far og søn. Supertotalerne giver os det store overblik, mens de andre billedbeskæringer giver os et mere detaljeret indtryk af stedet og personerne.

gymnasiet Eksempel 2
Supertotal som establishing shot "Sommersøndag"
SE KLIP

Læs mere om billedbeskæring og se eksempler her:

Billedbeskæring
Total
Halvtotal
Halvnær
Nærbillede
Ultranær

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle