Vildfugl

2012, 26 min, DK/Kort fiktion, Danmark

Karla har tæmmet fuglen Krabat som hun vil vise til Janus. Karla er forelsket i Janus, men da han afviser fuglen som ulækker, bliver Karla såret og reagerer voldsomt. Ikke på Janus, men på sin lillebror Mikkel, der må en tur på hospitalet efter mødet med sin forsmåede storesøster. En fin, men også kontant historie om 'forbudte' følelser hos en pige i tween-alderen. "Vildfugl" er en dramatisk historie om mørkelandet i barndommen, hvor grænser overskrides og svære følelser får luft, men hvor der også er ømhed og omsorg.

Egnet Til

Undervisningstrin: 

 • Mellemtrin
 • Udskoling

Fag: 

 • Dansk
 • Filmkundskab

Undervisningsvejledning

¿Vildfugl¿ kan med fordel inddrages i tematiske forløb om ungdomsliv, had og kærlighed. Med en vis politisk ukorrekthed forsøger filmen nemlig at sætte billeder og ord på de ofte forbudte følelser, der kan præge et søskendeforhold. I filmen er det udtrykt gennem hovedpersonen Karlas næsten sadistiske opførsel over for lillebroren Mikkel. Større omsorg viser Karla derimod for den tamme vildfugl Krabat. Hun tumler samtidig med kærlige følelser for vennen Janus, og da han afviser hende pga. Krabat, lader hun frustrationen gå ud over lillebroren.

Eleverne kan arbejde med filmen ud fra en tolkningsmæssig tilgang. Hvilken udvikling gennemgår Karla? Hvad ligger der af betydning i filmens titel, og hvad er en vildfugl? Og hvorfor vil Karla til slut ikke have Krabat med hjem? Det vil desuden være oplagt at lade eleverne digte videre på historien om bror og søster efter ulykken. Hvordan bliver deres forhold fremover? Hvad har ændret sig?

Man kan desuden arbejde med analyse af de filmiske virkemidler og introducere eleverne for filmfaglige begreber. De kan bruge kontraktmodellen eller berettermodellen til at analysere kortfilmens forløb og opbygning. Filmens dramatiske sekvenser lægger op til et arbejde med analyse af klipperytme og kamerabevægelser. Hvilken effekt har de rystede optagelser med håndholdt kamera for vores oplevelse af autenticitet? Hvilken stemning skaber det, når der er henholdsvis højt klippetempo og rolige indstillinger, hvor vi ser fugle i naturskønne landskaber? Hvordan spiller filmens dystre farver sammen med filmens tematik om had og kærlighed?

Hvis I arbejder med et længere forløb om søskenderelationer, er det oplagt også at inddrage den korte dokumentarfilm ¿Lige midt i mellem¿ om tre brødre og deres relationer. Filmen er del af serien ¿Sådan er søskende¿ og er målrettet mellemtrinnet.

Credits

Stills

SF Film Production ApS 2012

Af samme instruktør

 • Se Filmen
  Fighter

  Fighter

  Aicha går i gymnasiet, og hun skal være læge, siger hendes far. Men Aicha vil hellere bruge tiden på kampsport end på lektier. Hun trodser forældrenes forbud og begynder at træne professionelt i...

  Instruktør: Natasha Arthy

  2007, 96 min, DK/Spillefilm, Danmark

 • Se Filmen
  Losers united 2:6

  Losers United 2:6

  Kløverskolen er skolen, hvor alt handler om fodbold og om at være den bedste. To ting der passer Oscar på 14 år godt, eftersom han er den store stjerne på skolens fodboldhold. Men Oscars helte-...

  Instruktør: Jesper Rofelt

  2015, 15 min, Tv-serie, Danmark

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle