Velkommen til Danmark

2003, 82 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark, Danske tekster

Over en periode på tre år følger filmen tre flygtninge gennem op- og nedture i det, de ser som håbets land, Danmark. Det er en film om tre dramatiske menneskeskæbner i en periode, hvor Danmark med en ny borgerlig regering ændrer sin flygtningepolitik. Filmens hovedpersoner repræsenterer flertallet af flygtninge; de er alle tre flygtet fra forhold i hjemlandet, der gør det meget svært at vende hjem. De har en drøm om et normalt liv, uden angst og forfølgelse. Joseph fra Cameroun, Tanja fra eks-Jugoslavien og Zakia fra Afghanistan er tre stærke personligheder, der kæmper sig vej gennem stor modstand med deres værdighed i behold. Deres historier står i skærende kontrast til det medieskabte billede af flygtninge i den offentlige debat.

Egnet Til

Undervisningstrin: 

 • Udskoling

Fag: 

 • Samfundsfag

Undervisningsvejledning

"Velkommen til Danmark" er velegnet til undervisningsforløb om flygtninge og asylansøgere i Danmark, hvis man ønsker, at sætte ansigter på og give et indblik i livsvilkårene for nogle af de flygtninge, som kommer til Danmark.
Det er tre meget forskellige flygtningehistorier, der leveres med stor indlevelse og medfølelse. Kameraet følger personerne tæt og længe. Vi får som tilskuere indblik i fortrolige situationer og personernes følelsesliv med usikkerhed, vrede, ærgrelser, frustration og ensomhed. Man lærer de tre hovedpersoners flygtningeidentitet rigtig godt at kende, men hvad er det for et land, de kommer fra? Og hvad er det for konflikter, som har tvunget dem til at flygte fra deres eget liv i deres eget land?
Filmen omtaler begreber og institutioner som FN-kvoteflygtninge, de facto-flygtninge, asylansøgere, familiesammenføring, asylcentre, Flygtningenævnet og Udlængestyrelsen uden at gøre rede for dem. Tv-nyhedsklip og filmens voice over fortæller om ændringer og stramninger i reglerne, men efterlader en række ubesvarede spørgsmål som fx: Hvordan foregår sagsbehandlingen i en asylansøgning, og hvad skal der rent faktisk til for at opnå asyl/opholdstilladelse i Danmark? Hvad sker der med mennesker, som får afslag? Hvilke rettigheder og pligter gælder for de mennesker, som opnår opholdstilladelse? Det er spørgsmål og begreber, som efterfølgende kan undersøges og tage op til debat i klassen.

Credits

Alternative Title
Velkommen til Danmark
Instruktør
Erlend E. Mo
Fotograf
Erlend E. Mo
Hans Petur Hansen
Klipper
Niels Pagh Andersen
Manuskript
Erlend E. Mo
Censur
Tilladt for alle
Produktion
Koncern TV- og Filmproduktion

Stills

Koncern TV- og Filmproduktion 2003

Af samme instruktør

 • Se Filmen
  Danser for dig

  Danser for dig

  Vilde er en pige på 12 år som bor midt i en stor skov i Telemarken i Norge. Vilde drømmer om at blive den første pige nogensinde, der bliver mester i Halling - en dans, der kaldes den mest '...

  Instruktør: Erlend E. Mo

  2015, 29 min, U/Dokumentarfilm, Norge

 • Se Filmen Sandhedsjæger

  Sandhedsjæger

  Filmen følger Tore Sandbergs arbejde med den såkaldte 'Moen-sag', der i flere år har vakt forargelse i Norge, og som også er blevet beskrevet indgående i danske medier. I 1976 og 1977 blev to...

  Instruktør: Erlend E. Mo

  2009, 90 min, U/Dokumentarfilm, Norge, Danmark

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle