Ung mand falder

2007, 43 min, DK/Kort fiktion, Danmark

En 17-årig dreng lever på randen af sin egen virkelighedsopfattelse. Biler forfølger ham, i takt med at en verden af regler og systemer kalder på ham. Hvordan skal han kunne koncentrere sig om eksamensforberedelserne i fransk, når de udstoppede dyr på værelset begynder at blande sig? Og hvad med Irene, der forstyrrer med sine invitationer?

Egnet Til

Undervisningstrin: 

 • Udskoling

Fag: 

 • Dansk
 • Filmkundskab

Undervisningsvejledning

Martin de Thurahs novellefilm skildrer en ung gymnasiedrengs psykologiske sammenbrud under de afsluttende eksamener. Filmen antyder, at han tidligere har mistet sin bror. Filmen kredser om temaerne sorg, identitetskrise, seksualitet og tvangstanker, og den er oplagt at bruge i psykologi.
Filmen er uhyre fyndig i sit filmsprog, og den er eksemplarisk at bruge i filmanalyse. Historien fortælles på to planer. På det ydre plan fortælles om et eksamenspres, som fører til sammenbrud. På det indre plan lader filmen seeren indleve sig i hovedkarakteren Jens' tvangstanker. Det sker gennem værdiladede point of views og en ekspressiv lydside. Vi oplever hans verden, som helt bogstaveligt talt synker i grus. Mure og vægge slår revner, og Jens forsøger desperat at tape overfladen sammen igen.
Filmen udfolder sig i et symbolmættet univers, hvor bl.a. en hvid ræv og udstoppede fugle taler om livets værdier, kærlighed og død. Døden trænger sig på i tre voldsomme, imaginære trafikuheld, som kan ses i sammenhæng med broderens død.
Filmens visuelle stil understreger følelserne markant. Jens er indesluttet og handlingslammet. Det understreges bl.a. af modlysbilleder, low key-belysning og telebilleder med lav dybdeskarphed, der fremhæver det centrale og betydningsfulde i billedet og isolerer Jens fra omverdenen. Der er en dyster og gråliggrøn farvetone gennem hele filmen.
Det er nærliggende at drage paralleller til fx David Lynch' og Roman Polanskis subjektive filmuniverser, og det er oplagt at perspektivere til Martin de Thurahs novellefilm "Vi der blev tilbage" (2008).

Credits

Stills

Tju-Bang Film 2007

Af samme instruktør

 • Se Filmen
  Fighter

  Fighter

  Aicha går i gymnasiet, og hun skal være læge, siger hendes far. Men Aicha vil hellere bruge tiden på kampsport end på lektier. Hun trodser forældrenes forbud og begynder at træne professionelt i...

  Instruktør: Natasha Arthy

  2007, 96 min, DK/Spillefilm, Danmark

 • Se Filmen
  Oktoberdreng

  Oktoberdreng

  Thomas på 14 er lige flyttet til København og starter i en ny skole. Han vil gerne passe ind og være populær, men han har svært ved at åbne sig. Den populære Emma inviterer en dag Thomas hjem...

  Instruktør: Søren Green

  2018, 29 min, DK/Kort fiktion, Danmark

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle