Understregninger

2006, 8 min, U/Kort fiktion, Frankrig, Danske tekster

En ung mand læser i sin bog i metroen. En ung kvinde sætter sig ved siden af ham. De kender ikke hinanden. Hun er køn og hun tiltrækker mændenes blik. Men hun sidder bare og læser. Med sin blyant begynder den unge mand en samtale med hende ved hjælp af ord, som han understreger i sin bog. De skaber deres eget lille univers, indtil hun skal af.

Denne version er med danske undertekster. Filmen findes også med franske undertekster under titlen "Gratte-papier" med særligt henblik på brug i sprogundervisningen.

Instruktør:

Guillaume Martinez

Emneord: 

Undervisningsmaterialer

 • Det er gratis for piger

  Kortfilm i fransk

  Et undervisningsmateriale om at arbejde analytisk med film i fransk.

  • 7. klasse
  • 8. klasse
  • 9. klasse
  • 10. klasse
  • Gymnasiet

Egnet Til

Undervisningstrin: 

 • Udskoling

Fag: 

 • Fransk
 • Filmkundskab

Undervisningsvejledning

Filmen er oplagt at bruge som genstand for filmanalyse i danskfaget, og den kan samtidig med fordel inddrages på et mere konkret plan i franskundervisningen i arbejdet med sprog og grammatik.
Med få virkemidler præsenteres filmens hovedpersoner og fortælling. Filmen er sparsom med oplysninger, men alligevel er det relevant at lade eleverne forsøge sig med en personkarakteristik af filmens centrale personer - den unge mand, kvinden og manden overfor.
Filmens åbne slutning levner også plads til fortolkning og meddigtning. Hvad sker der fx efterfølgende?
Ved hjælp af understregninger i bøger skaber de to hovedpersoner i et tog et nærmest magisk univers med bøgernes ord og sætninger som platform for kommunikationen. Formen i samtalen tenderer ofte det poetiske, når enkelte ord tages ud af en sammenhæng og sættes sammen på ny. Den unge mand understreger på et tidspunkt hele sætninger og afsnit i sin bog. Hvilken betydning har det for samtalen? Og hvornår kan man tale om, at det er ham eller bogen, der taler?
Filmen har ingen replikker, og lydsporet er forholdsvist ensformigt - primært lyden fra det buldrende tog. Det vil her være muligt at diskutere, hvordan fravalget af bestemte virkemidler kan skærpe vores oplevelse og skabe en bestemt stemning i filmen.
Endelig kan eleverne med udgangspunkt i udvalgte tekster selv prøve at kommunikere med hinanden via understregninger af ord og mindre sætninger.

Credits

Alternative Title
Gratte-papier
Instruktør
Guillaume Martinez
Censur
Tilladt for alle
Produktion
Babelone Drone

Af samme instruktør

 • Se Filmen Understregninger

  Gratte-papier

  En ung mand læser i sin bog i metroen. En ung kvinde sætter sig ved siden af ham. Der opstår en forbindelse mellem dem.

  Instruktør: Guillaume Martinez

  2006, 8 min, U/Kort fiktion, Frankrig

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle