Under overfladen

2008, 20 min, U/Kort fiktion, Australien, Storbritanien, English Subtitles

Kaden er en teenager, hvis dagligliv er præget af konflikter med jævnaldrende. Men han har en veninde på skolen, og sammen med hende møder han Lewis, som er endnu mere outsider end ham selv. Det bliver et møde, der ændrer hans selvopfattelse og åbner hans øjne for andres liv.

Denne version er med engelske undertekster med særligt henblik på brug i sprogundervisningen. Filmen findes også med danske undertekster under titlen "Under overfladen".

Undervisningsmaterialer

 • Tenner

  Kortfilm i engelsk

  Et undervisningsmateriale om at arbejde analytisk med film i engelsk.

  • 7. klasse
  • 8. klasse
  • 9. klasse
  • 10. klasse

Egnet Til

Undervisningstrin: 

 • Udskoling

Fag: 

 • Engelsk
 • Filmkundskab

Undervisningsvejledning

Tematisk kredser filmen om social arv og identitet, og den vil derfor være velegnet at inddrage i undervisningsforløb om familie og ungdomsliv i både dansk og engelsk. Filmen følger teenageren Kaden, som bor alene med sin voldelige far. Hverdagen er præget af frygt og trusler, men mødet med pigen Casey og den retarderede dreng Lewis fører til en begyndende selverkendelse for Kaden.
Filmen er oplagt som genstand for analyse og fortolkning både i forhold til form og indhold. Det er relevant at kortlægge filmens konfliktoptrapning og lade eleverne analysere, diskutere og fortolke filmens klimaks, som i samme åndedrag står som en afværgelse af konflikten. Samtidig indrammer filmens anslag og slutning fortællingen, og de to scener åbner for en diskussion om og fortolkning af budskabet i filmen, og hvilken betydning det har, at Kaden slipper en hund løs.
Der er mange 'tomme pladser' i filmen, som kan give anledning til fortolkning. Filmens titel indbyder nærmest til, at der skal læses mellem linjerne og skrabes i overfladen. Det gælder ikke mindst for drengen Lewis' bidrag til filmens fortælling, budskab og tematik. Som retarderet forstår han ikke sammenhængen mellem motiv, handling og konsekvens, og det kan være relevant at se på, i hvilken grad det gælder filmens øvrige karakterer - Kaden, faren, Casey?
Endelig vil det være væsentligt at fokusere på filmens ofte poetiske billedsprog og intense brug af lyd og musik til at understrege stemninger, følelser og spænding.

Credits

Alternative Title
The Ground Beneath
Instruktør
René Hernandez
Manuskript
Richard Lorenzo Hernandez
Censur
Tilladt for børn fra 11 år
Produktion
Passion Pictures

Af samme instruktør

 • Se Filmen Under overfladen

  Under overfladen

  Kaden er en teenager, hvis dagligliv er præget af konflikter med jævnaldrende. Men han har en veninde på skolen, og sammen med hende møder han Lewis, som er endnu mere outsider end ham selv. Det...

  Instruktør: René Hernandez

  2008, 20 min, U/Kort fiktion, Australien

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle