Tintin og mig

2004, 78 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark, Belgien, Frankrig, Schweiz, Sverige, Finland, Norge, Island, Danske tekster

Hvorfor bliver tegneserien Tintins Oplevelser ved at fascinere sine læsere længe efter, at de er blevet voksne? Det forsøger Tintins belgiske skaber, Hergé, selv at give svaret på i et enestående, ugelangt interview, som aldrig før har været offentliggjort i sin oprindelige ordlyd. Her forklarer Hergé, hvordan Tintins eventyr var dybt forbundet med spændinger og konflikter i det tyvende århundrede og i hans eget privatliv. »Tintin et moi« er en selvbiografisk rejse gennem Hergés liv og geniale værk - fortalt med hans egen stemme fra de oprindelige interviewbånd.

Egnet Til

Undervisningstrin: 

 • Udskoling

Fag: 

 • Dansk

Undervisningsvejledning

Anders Østergaards dokumentarfilm tegner et intimt portræt af tegneseriekunstneren Hergé (Georges Prosper Rémi). Portrættet bygger på et autentisk, ugelangt interview fra 1971. Det er oplagt at se filmen, når klassen arbejder med portrætgenren.
Filmen blotlægger store sammenhænge mellem Hergés personlige oplevelser, udvikling og kriser og hans figur Tintins bedrifter. Tintin fødtes oprindeligt som avisstribe i en religiøs højrefløjsavis. Avisen var ledet af den katolske Abbed Wallez, som havde stor indflydelse på Hergé. Tintin afspejler Hergés alter ego, den moralske selvretfærdige helt. Da Hergé gør sig fri af Wallez' politiske og moralske indflydelse, udvikler Tintin og figurerne sig parallelt med Hergé, og den storbandende kaptajn Haddock fødes.
Filmen peger også på, at de mange Tintin-albums kan ses som allegorier over voldsomme perioder i verdenshistorien, fx Den kolde krig. Filmen viser således en tæt sammenhæng mellem kunstner og værk og mellem værk og samfund. I billedkunst kan filmen bruges til at vise Hergés uhyre detaljerede arbejde med tegneseriemediet.
I filmanalyse er det nærliggende at se nærmere på filmens udtryksfulde og poetiske virkemidler. Hergés åbenhjertige beretninger om sin barndom, de politiske aspekter i sin karriere, om både ulykkelig og lykkelig kærlighed illustreres og tolkes af virkelige miljøoptagelser blandet med ældre optagelser af Hergé. Kameraet viser detaljer i tableauerne og scener fra Tintins mange rejser til verdens fjerne afkroge. Hergé er selv livagtigt gengivet i tegnet animation.

Af samme instruktør

 • Se Filmen
  Springet

  Springet

  'Springet' er beretningen om en ung danskers oplevelser i Den finske Borgerkrig 1918 og konsekvenserne for hans liv og skæbne. Peter de Hemmer Gudmes stemme og blik fører os ind i krigen, op...

  Instruktør: Claus Bohm

  2017, 57 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark

 • Se Filmen Foto fra den danske dokumentarfilm 1989

  1989

  Et storpolitisk drama om Jerntæppets sammenbrud. En ung teknokrat, Miklós Neméth, hentes ind som ny premierminister. Han skal redde Ungarns fortvivlende økonomi og beslutter at stryge det...

  Instruktør: Anders Østergaard, Erzsébet Rácz

  2014, 90 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle