Sort passager

1993, 12 min, U/Kort fiktion, Tyskland, Danske tekster

Når man nu er pensionist og efter egen opfattelse en fin, ældre, meget tysk dame, er det så ikke noget af en provokation, når en ung sort mand bare sådan sætter sig ved siden af en i sporvognen? I hvert fald fremkalder situationen en fornærmet, vrissende ordstrøm, der udvikler sig til et veritabelt opslagsværk over racistiske fordomme af værste skuffe: De sorte (og såmænd også italienere, tyrkere og polakker) udnytter systemet, de gider ikke at arbejde og ligner alle sammen hinanden, de formerer sig som rotter og har AIDS hele bundtet - og så lugter de! Negeren lytter i resigneret tavshed og tager så en raffineret og ikke så lidt overraskende hævn. Filmen findes også på dvd i antologien »Sort passager / Småpenge«.

Instruktør:

Pepe Danquart

Emneord: 

Egnet Til

Undervisningstrin: 

  • Udskoling

Fag: 

  • Dansk
  • Filmkundskab
  • Tysk

Undervisningsvejledning

Filmen er meget velegnet til undervisningsforløb i overbygningen om fordomme, racisme og kulturforskelle og kan med fordel indgå i et tværfagligt samarbejde mellem bl.a. tysk, samfundsfag og historie. Filmen er ligeledes velegnet til filmanalyse i dansk.
Fordommene får frit spil, da en ung, afrikansk udseende mand sætter sig ved siden af en ældre kvinde i en berlinsk sporvogn. Det fyger med racistiske ytringer, der trækker uhyggelige spor tilbage i tiden til et 'rent' Tyskland, hvor der var styr på tingene. Set med historiske briller placerer filmen sig i en kontekst mellem fortidens Nazityskland, et genforenet Tyskland og et fremtidigt multikulturelt samfund.
Filmen opridser ligeledes de kulturforskelle, som præger det moderne samfund i almindelighed og Berlin som multikulturel storby i særdeleshed. Det gælder ikke blot forskelle mellem etniske grupper, men i lige så høj grad mellem generationerne. Hvem har man mest til fælles med, og hvad vil det sige at være tysk? Set ud fra et samfundsfagligt perspektiv vil det være væsentligt at arbejde med filmen i forhold til begreber som immigration, integration og assimilation, men også begreber som racisme og ytringsfrihed vil være relevante at inddrage i det faglige arbejde med filmen.
Det vil desuden være interessant at fokusere på de øvrige passagerer i sporvognen. Hvordan reagerer de hver især på optrinnet?
Endelig vil filmens form og udtryk være oplagt at analysere med henblik på budskab og idé.

Credits

Alternative Title
Schwarzfahrer
Instruktør
Pepe Danquart
Fotograf
Ciro Cappelari
Klipper
Simone Moira
Paul Outlaw
Manuskript
Pepe Danquart
Censur
Tilladt for alle
Produktion
Trans-Film GmbH

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle