Sommersøndag

2008, 10 min, U/Kort fiktion, Tyskland, Danske tekster

Hansen har en døvstum søn, som han har været nødt til tage med på arbejde. Han er brovagt på en havnebro, som skal være på plads, når toget skal passere. Drengen låner sin fars kasket og går ud på broen. Så går strømmen og faderen bliver stillet overfor et umuligt dilemma. Skal han ofre sin søn eller lade toget styrte i floden med samtlige passagerer?

Denne film findes også med tyske undertekster med særligt henblik på brug i sprogundervisningen. Se under originaltitlen "Sommersonntag".

Undervisningsmaterialer

 • London ligger på Nordpolen

  Kortfilm i tysk

  Et undervisningsmateriale om at arbejde analytisk med film i tysk.

  • 7. klasse
  • 8. klasse
  • 9. klasse
  • 10. klasse

Egnet Til

Undervisningstrin: 

 • Udskoling

Fag: 

 • Tysk

Undervisningsvejledning

Trods den idylliske titel præsenterer filmen et voldsomt dilemma - en fars ubærlige valg mellem at redde sin døve søns liv eller et helt tog fuld af mennesker på vej i døden. Faren vælger det sidste og ofrer dermed sin søn for at afværge den kæmpe katastrofe, han ellers kunne have forvoldt. Han ender derfor med at have ét frem for et hav af menneskeliv på samvittigheden. Resten af sit liv må han dog leve med det skæbnesvangre valg og retfærdiggøre sin egen handling over for sig selv og omverdenen.

Filmen er oplagt til brug i dansk- og tyskfaget fx med udgangspunkt i temaet valg, hvor det vil være væsentligt at komme ind på begreber som handling, konsekvens samt gode og onde gerninger. Hvor vil eleverne placere farens handling og valg?

Desuden vil det være muligt at inddrage filmen i kristendomskundskab, hvor en perspektivering til Abrahams ofring af sønnen Isak i Første Mosebog vil være relevant. Gud stopper Abraham, fordi han beviser sin tro. I filmen er der ingen indblanding fra højere magter, men alligevel afspejler farens uselviske handling en form for kærlighed og orden, som eleverne vil kunne diskutere med udgangspunkt i bl.a. begrebet næstekærlighed.

Endelig vil filmen kunne bruges som genstand for en filmanalyse, fx med fokus på det filmiske begreb og virkemiddel flash back, som filmen effektivt benytter sig af.

Credits

Alternative Title
Sommersonntag
Instruktør
Fred Breinersdorfer
Sigi Kamml
Censur
Tilladt for børn fra 11 år
Produktion
Caros Films

Af samme instruktør

 • Se Filmen Sommersøndag

  Sommersøndag

  Hansen har en døvstum søn, som han har været nødt til tage med på arbejde. Han er brovagt på en havnebro, som skal være på plads, når toget skal passere. Drengen låner sin fars kasket og går ud...

  Instruktør: Fred Breinersdorfer, Sigi Kamml

  2008, 10 min, U/Kort fiktion, Tyskland

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle