Seven Minutes in the Warsaw Ghetto

2012, 8 min, DK/Kort fiktion, Danmark

En dukkefilm med et enestående visuelt udtryk. Filmen foregår i Warszawa i 1942. Den otteårige dreng, Samek bor med sin mor og sin bedstemor i en lejlighed i ghettoen. Han leger i gården, og gennem et hul i muren ind til ghettoen får han øje på en gulerod, der ligger på fortovet lige på den anden side. Han forsøger at trække guleroden igennem hullet med et stykke ståltråd, uden at være klar over, at to SS soldater på vagt iagttager meget nøje, hvad han har gang i.

Egnet Til

Undervisningstrin: 

  • Udskoling

Fag: 

  • Dansk
  • Historie
  • Filmkundskab

Undervisningsvejledning

Filmen egner sig i høj grad til undervisningsforløb om 2. Verdenskrig og holocaust, men har også sin relevans som genstand for filmanalyse og fortolkning.
Som animationsfilm har filmen en evne til at transcendere den faktiske, historiske kontekst, som den udspiller sig i - tømningen af den jødiske ghetto i Warszawa i 1942 samt deportationen og tilintetgørelsen af hen ved to millioner polske jøder. Her bliver de barske realiteter af holocaust sat overfor drengen Sameks legende univers præget af magi, uskyld og naivitet. Måske er der et håb i elendigheden. Det forsvinder dog brat i filmens kyniske, men samtidig realistiske slutning. Med sit afsæt i en realistisk og historisk ramme har filmen uden tvivl sin berettigelse i historiefaget. Det vil her være muligt at fokusere yderligere på bl.a. nazismens udbredelse i Tyskland, jødeudryddelsen, livet i koncentrationslejrene og de talrige skæbnehistorier og øjenvidneberetninger, som ligger til grund for vores forståelse af og viden om 2. Verdenskrigs grusomheder.
Endelig vil det være relevant at anlægge en filmanalytisk vinkel på filmen, ikke mindst i forhold til en fortolkning af filmens indhold, udtryk og brug af symbolik (kragen, fjeren, guleroden, de krakelerede ansigter). Filmen har samtidig en magisk og poetisk tone, hvilket åbner for en diskussion om, hvor filmen placerer sig mellem fakta og fiktion.

Stills

Basmati Film 2012

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle