Sådan er søskende - Lige midt imellem

2011, 18 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark

Nikolaj er mellemste bror. Han er 12 år. Han føler sig klemt af sine to stærke brødre, Oliver på 14 og Tobias på 7. Nikolaj er en drømmer, med mange interesser. Han tænker på, om han kan blive lige så stærk som sine brødre, eller om det hele livet skal være sådan som nu. I filmen fortæller Nikolaj om sin verden og om, hvordan han gennem billeder, musik og tanker forsøger at finde sin egen friplads i familien.

Instruktør:

Laila Hodell

Emneord: 

Egnet Til

Undervisningstrin: 

 • Indskoling
 • Mellemtrin

Fag: 

 • Dansk

Undervisningsvejledning

"Sådan er søskende" er en serie på fire dokumentarfilm: ¿Lige midt i mellem¿, ¿Mig uden dig¿, ¿Mig og min tvilling¿ og ¿Jennis storesøster¿. Filmene går tæt på en række børns oplevelser, følelser og overvejelser over livet i deres familier - især i relation til deres søskende. Filmene foregår i nutidige danske miljøer med børn i alderen syv til tolv år, der indgår i forskellige søskendekonstellationer. Filmene er velegnede til undervisningsforløb i faget dansk på mellemtrinet. Det er oplagt at diskutere hovedpersonernes liv, følelser, selvopfattelse og reaktioner og perspektivere til elevernes egne erfaringer.

Filmen ¿Jennis storesøster¿ kan bruges i undervisningsforløb i faget dansk i indskolingen. Filmen er lettilgængelig og temaerne er også relevante for yngre børn.

I en danskfaglig sammenhæng kan filmene desuden bruges i arbejdet med hovedgenrerne fiktion og ikke-fiktion. ¿Sådan er søskende¿ er dokumentarfilm med flere elementer fra den personlige grundform, fx er filmene subjektivt fortalt og blander optagelser fra hovedpersonernes hverdag med optagelser, hvor hovedpersonerne i voice-over på lydsiden fortæller om deres helt personlige oplevelser og tanker. Læs mere om dokumentarfilmen og dens grundformer i undervisningsmaterialet ¿Fokus på dokumentar¿.

Man kan desuden komme ind på, hvordan filmene er blevet produceret. Tal om, hvad intervieweren kan have spurgt om, hvor fotografen har stået, og hvordan scenerne evt. er iscenesat. Fokuser på instruktørens bevidste tilvalg og fravalg og tag en diskussion om, hvorvidt dokumentarfilm er sandhed ¿ eller en fortolkning af virkeligheden.

Credits

Alternative Title
Sådan er søskende - Lige midt imellem
Instruktør
Laila Hodell
Medvirkende
Nikolaj Hodell
Oliver Hodell
Tobias Hodell
Fotograf
Casper Høyberg
Laila Hodell
Klipper
Elisabeth Colding
Manuskript
Laila Hodell
Nikolaj Hodell
Censur
Tilladt for alle
Produktion
Radiator Film ApS

Stills

Radiator Film ApS 2011

Af samme instruktør

 • Se Filmen De små vilde: sommer

  De små vilde: sommer

  Om sommeren kan man fange krabber fra badebroen, og Lara er nysgerrig efter at få fingrene i en sådan krabat. Rogvi og Alexander går på jagt efter haletudser nede ved vandhullet, for drengene er...

  Instruktør: Laila Hodell

  2013, 13 min, DK/Dokumentarfilm, Børnefilm, Naturfilm, Danmark

 • Se Filmen De små vilde: forår

  De små vilde: forår

  Rogvi og Alexander går på jagt efter haletudser nede ved vandhullet, for drengene er spændte på at se dem udvikle sig til frøer. Om sommeren kan man fange krabber fra badebroen, og Lara er...

  Instruktør: Laila Hodell

  2013, 10 min, DK/Dokumentarfilm, Børnefilm, Naturfilm, Danmark

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle