Pin up

1995, 8 min, U/Kort fiktion, Sverige, Danske tekster

Jeg vidste ikke, om jeg troede på Gud. Men netop den dag bad jeg til Ham. Jeg var fyldt 13. Men jeg havde aldrig set en kvinde nøgen ¿ ræsonerer en bebrillet ungersvend lettere håbefuldt. Det er i 50¿erne, og rødderne fordriver tiden med at samle på filmstjernebilleder ¿ og så naturligvis nyde et mandeblads dobbeltside med en veludrustet blondine kun iført guitar. Og så sker det. Den nye lejer i boligblokken kunne muligvis være selv samme blondine, og så kan alt ske. Der trækkes lod om, hvem der skal finde ud af mysteriet, der i denne lille, elegante erindringsnovelle mildest talt har en overraskende løsning.
Undervisningsmateriale til Den gode historie
Undervisningsmateriale hos DFI

Undervisningsmaterialer

 • Kortfilm til mellemtrinnet

  Kortfilm til mellemtrinnet

  Et materiale om filmens dramaturgi, sprog og æstetik. Et samarbejde mellem Det Danske Filminstitut og Gyldendal.

  • 3. klasse
  • 4. klasse
  • 5. klasse
  • 6. klasse

Egnet Til

Undervisningstrin: 

 • Mellemtrin
 • Udskoling

Fag: 

 • Dansk
 • Filmkundskab

Undervisningsvejledning

"Pin Up" er en eksemplarisk og velkomponeret lille kortfilm. I filmanalyse er det oplagt at have fokus på filmens komposition og snydfortælling.
Filmen falder i tre akter: 1) Fatty er 13 år. Han og kammeraterne har aldrig set en nøgen kvinde. Ivrigt studerer de et mandeblad med en laber blondine kun iført guitar. Berit er den nye underbo. Hun har en guitar, og hun ligner blondinen fra bladet. Drengene må undersøge sagen, og flaskehalsen peger på Fatty. 2) Fatty ringer på Berits dør. Han bydes ind - og oven i købet også på en forfriskning og hygge. Da persiennen rulles ned og forhindrer kammeraterne udenfor i at følge med i, hvad der sker, er det slut med at have Berit for sig selv. Kammeraterne kommer også på besøg. I håb om at afsløre Berits sande identitet beder de hende spille guitar. Berit vil klæde om før koncerten. 3) Spændingen er på sit højeste, da en nøgen hånd åbner døren. Iført uniform fra Frelsens hær spiller og synger Berit nu en frelsersang. Frelsens hær får et nyt medlem i Fatty, som stadig er fuld af forhåbning: "Synger man med rette glød, kan alt ske". Pin up-billedet ligger nu i biblen.
Det er oplagt at gå på jagt efter de mange velplantede set ups (spor og varsler), som driver historien frem. De præsenteres i 1. akt, og de er både knyttet til handlingsplanet (personer og rekvisitter) og fortælleplanet (snydfortælleren). Man kan med fordel pause filmen efter første akt og lade eleverne notere sig spor og varsler. Hvad kommer der nu til at ske? Alle set ups får finurligt pay off under 3. akt.

Stills

1995

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle