Perker

2002, 28 min, DK/Kort fiktion, Danmark

Under et natligt kæmpeslagsmål mellem en bande 2. generationsindvandrere og White Rage, bliver lederen af sidstnævnte slemt invalideret og indlagt på hospital. Hans lillebror Jens, betragter sig herefter som den naturlige arvtager af banden og indgår, uden de andre bandemedlemmers viden, en forhandling om våbenhvile med indvandrerbanden. Da det går op for Jens, at hans væbner, Lars, modarbejder ham i kulissen, tvinges han til at vælge side. Pludselig er slagsmålet mellem banderne blevet en del af kampen om tronen i White Rage, og Jens' eneste allierede synes at være lederen af den rivaliserende bande.

Undervisningsmaterialer

 • Kulturmøder

  Kulturmøder

  Undervisningsmateriale til fem film om racisme, tolerance og mellemfolkelig forståelse.
  • 7. klasse
  • 8. klasse
  • 9. klasse
  • 10. klasse
  • Gymnasiet

Egnet Til

Undervisningstrin: 

 • Udskoling

Fag: 

 • Dansk
 • Samfundsfag
 • Filmkundskab

Undervisningsvejledning

En kortfilm, der er velegnet som afsæt til en bred diskussion i samfundsfag om racisme og bandetilhørsforhold.
White Rage er en gruppe racistiske skinheads. Deres leder er gjort ukampdygtig efter et voldsomt slagsmål. Hans lillebror Jens befinder sig nu i en intern kamp om magten i gruppen. Jens deler en spæd intimitet med rivalen Lars' kæreste. Men er dette nok til at bryde med banden?
Bandetemaet er helt centralt, og det er nærliggende at drage paralleller til rocker-/bandeverdenen. Filmen tegner et billede af en racistisk gruppe, som deler en række markante ekstremistiske værdier. Over for denne gruppe står en gruppe kriminelle indvandrere. Grupperne er fastlåste. Filmen giver ikke en entydig psykologisk forklaring på, hvorfor nogle vælger bandetilhørsforhold, men den skildrer samfundets sociale slagside med kriminalitet, kedsomhed og frustration.
Filmen er uhyre ekspressiv i sin stil og særdeles velegnet at se nærmere på i en filmanalyse. Filmens racismetema understreges i både low key-belysning, billedudsnit og -perspektiv, som tegner en symbolsk markering af dem og os, af leder og underdog. Håndholdt kamera er filmen igennem med til at illudere autenticitet og understrege den truende uhygge og eksplosive aggressivitet, som lurer under overfladen. På lydsiden gør filmen desuden brug af akustiske close-ups, forvrængede og overdimensionerede lydbilleder, som tegner hovedkarakterens sindsstemning.
Filmen kan for overbygningens ældste elever med udbytte sammenholdes med Michael Noers spillefilm "Nordvest".

Credits

Stills

Radiator Film ApS 2002

Af samme instruktør

 • Se Filmen Exodus

  Exodus

  "Exodus" er et episk sci-fi fantasy drama, der foregår i fjern fremtid på en lige så fjern planet. Her lever den sidste del af menneskeheden trygt bag civilisationens høje mure, beskyttet mod de...

  Instruktør: Tommy Thore Ipsen

  2013, 17 min, DK/Kort fiktion, Danmark

 • Se Filmen Snart kommer tiden

  Snart kommer tiden

  »Snart kommer tiden« er en surrealistisk fortælling om ægteparret Hilbert og Rebekka og deres syvårige søn Granberg. På Rebekkas 35 års fødselsdag sendes sønnen på spejdertur, mens de voksne...

  Instruktør: Christian Dyekjær

  2006, 41 min, DK/Kort fiktion, Danmark

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle