Ordet fanger

2012, 35 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark

Hvornår ophører et menneske, der er født i Danmark, taler flydende dansk og har dansk pas og statsborgerskab, med at være vores medborger?
Hvad sker der, hvis vi nægter at acceptere et andet menneske som et medmenneske? Har ord konsekvenser? Det er nogle af de spørgsmål instruktøren, Helle Hansen rejser i debatfilmen, Ordet Fanger. Den handler om retorikken i udlændingedebatten som den har udviklet sig de sidste 25 år. Det, som dengang kun blev sagt af mennesker på den yderste højrefløj, er i dag almindeligt at sige blandt politikere henover midten i dansk politik. Tonen er blevet skærpet og grænser for hvad man anstændigvis kan tillade sig at sige om andre mennesker, har flyttet sig voldsomt.
Filmen dykker tilbage gennem 25 års arkivoptagelser og trækker skræmmende spor op i den offentlige debat, hvor man stort set uimodsagt kan sige alt om andre mennesker. Og instruktøren stiller spørgsmålet: Skal vi acceptere det?

Egnet Til

Undervisningstrin: 

 • Udskoling

Fag: 

 • Dansk
 • Samfundsfag

Undervisningsvejledning

"Ordet fanger" er velegnet til undervisningsforløb om den samtidshistoriske udvikling i indvandrer- og flygtningedebatten i Danmark siden 1970'erne. Samtidig er filmens sproglige fokus oplagt til at inddrage i danskfagligt analysearbejde og refleksion angående værdier og værdiforestillinger i tekster og udsagn.
Filmen påviser, at der er sket en radikal ændring i den måde politikerne udtrykker sig på, når de udtaler sig om og diskuterer flygtninge- og indvandrerpolitik. Instruktøren konfronterer gennem billeder og speak tilskuerne med en række ubesvarede spørgsmål om vores grundlovssikrede rettigheder som ytrings- og religionsfrihed, social sikkerhed og medmenneskelighed. Det er spørgsmål, som vil være oplagte at konfrontere eleverne med og lade dem tage stilling til - individuelt og i en debat i klassen.
"Ordet fanger" anvender en personlig fortælleform, hvor instruktøren Helle Hansens personlige intention og synsvinkel kommer tydeligt frem allerede i filmens indledende voice over. Gennem hele filmen anvendes stemningsskabende lyd- og billedeffekter. Udsagn fastholdes og accentueres ved bl.a. at blive skrevet i stor tekst og ved at blive spolet tilbage og blive gentaget. Underlægningsmusik og billeder stilles konfronterende op imod hinanden - fx afspilles en strofe fra en muslimsk bøn, mens en typisk dansk hvidkalket landsbykirke vises. Filmen er derfor velegnet til at lade eleverne undersøge, hvordan instruktøren i sit filmsprog konfronterer og provokerer til debat - og måske også formår at påvirke os som tilskuere!

Credits

Alternative Title
Ordet fanger
Instruktør
Helle Hansen
Fotograf
Henrik Bohn Ipsen
Klipper
Anders Villadsen
Manuskript
Helle Hansen
Censur
Tilladt for alle
Produktion
Monday Reporter
Larm Film

Stills

Monday Reporter 2012

Af samme instruktør

 • Se Filmen BZ

  BZ

  BZ var 1980ernes ungdomsoprør og står stærkt i mange danskeres bevidsthed med spektakulære husbesættelser, aktioner og voldsomme konfrontationer med politiet. BZ satte gang på gang dagsorden, og...

  Instruktør: Helle Hansen

  0, 72 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle