Ogginoggen

1997, 43 min, DK/Kort fiktion, Danmark

Ida har en slyngveninde, og sammen kaster de nysgerrige og forargede øjne på voksenlivets mildt pirrende parløb. Det er lidt ulækkert det dér med drenge, og Ogginoggen, der er Idas faste dansepartner på mormors danseskole, er i hvert fald klam. Men på dansegulvet skal slaget stå, og Ida må igennem hele følelsesregistret af løgne, jalousi og modstræbende forelskelse. Et moderne eventyr om uskyldstab og gryende erkendelse.<br>
Filmen er tredje, selvstændige del af en trilogi om søskendeparret Ida og Skrubsak. De to andre film er "Buldermanden" og "Lykkefanten". "Ogginoggen" udgør i øvrigt anden del af spillefilmen "Forbudt for børn".

Undervisningsmaterialer

 • Kortfilm til mellemtrinnet

  Kortfilm til mellemtrinnet

  Et materiale om filmens dramaturgi, sprog og æstetik. Et samarbejde mellem Det Danske Filminstitut og Gyldendal.

  • 3. klasse
  • 4. klasse
  • 5. klasse
  • 6. klasse

Egnet Til

Undervisningstrin: 

 • Indskoling
 • Mellemtrin
 • Udskoling

Fag: 

 • Dansk
 • Filmkundskab

Undervisningsvejledning

"Ogginoggen" er tredje og sidste del i Jesper W. Nielsens trilogi om søskendeparret Ida og Skrubsak. De to andre film i serien er "Buldermanden" og "Lykkefanten". Filmene kan med fordel anvendes i sammenhæng eller hver for sig. Hovedtemaet i trilogien er grundvilkår i det moderne børneliv.
I trilogiens sidste film er Ida på vej ind i puberteten, og dæmonerne lurer. Opdagelse og accept af seksualitetens og kærlighedens ambivalente konsekvenser er filmens gennemgående tema.
I filmens anslag fortæller moren, at Gud altid sender et stjerneskud, når nogen bliver kærester. I udtoningen oplever Ida et stjerneskud samtidigt med, at hun og hendes dansepartner Kristoffer danser lykkelige ud i natten. Men inden da skal hun gå så grueligt meget igennem.
Kristoffer er på en gang objekt for hendes frastødning, men hun tiltrækkes samtidig i en eventyrlig drøm af hans maskuline forførerevner.
I filmen forekommer seksuelle tilnærmelser, svigt, vrede, jalousi, men også forelskelse og eksempler på Idas egen påtrængende seksualitet. Disse temaer kan være inspiration til debat i klassen.
Klassen kan også diskutere Idas store dilemma: spørgsmålet om, hvem hun skal være tro imod. Veninden, der viser sig at være hendes rivalinde? Hendes mormor? Eller Kristoffer?
Dramaturgisk er filmen god til at introducere berettermodellens fikspunkter: anslag, uddybning, optrapning, point of no return, konfliktløsning og udtoning.

Af samme instruktør

 • Se Filmen Lykkefanten

  Lykkefanten

  Ida kaster sig i vandet, fordi hun ikke kan klare sit liv mere. Gud vil dog ikke lukke hende ind i Paradis, fordi hun er alt for ung, hun har slet ikke prøvet livet. Hun har ikke engang været...

  Instruktør: Jesper W. Nielsen

  1997, 57 min, DK/Kort fiktion, Danmark

 • Se Filmen Retfærdighedens rytter

  Retfærdighedens rytter

  Juleaften i Danmark. Drengen Benjamin er med far og mor på stationen for at hente farmor. Trist og gråt er det hele - men Benjamins vilde fantasi sætter kulør på en skæg og skæv nutidsudgave af...

  Instruktør: Jesper W. Nielsen

  1989, 46 min, DK/Kort fiktion, Danmark

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle