Nat og tåge

1955, 30 min, U/Dokumentarfilm, Frankrig, Danske tekster

Nutid og fortid. Igen gror det trofaste græs på appelpladserne i koncentrationslejrene fra Anden Verdenskrig. Men hvordan var det? Hvordan husker vi? På nutidsplanet ses udryddelseslejrenes ruiner i farver, mens sort/hvide, dokumentariske optagelser skildrer livet i lejrene som en grumset hukommelse. Det er tyskernes egne filmiske registreringer, der flettes sammen med Alain Resnais' magiske billedpoesi og koncentrationslejrfangen og digteren Jean Cayrols smukke speakertekst, og Hans Eisler har skrevet musikken, der forunderligt bliver smukkere, jo mere grusomme billederne fremstår. Dette er filmen om koncentrationslejrene, som alle andre film om emnet har måttet forholde sig til, sidst Steven Spielbergs »Schindlers Liste«. Et mindesmærke og en påmindelse om forhold, der alt for nemt kan blive aktuelle igen.

Undervisningsmaterialer

 • Anden verdenskrig

  Anden verdenskrig

  Et temamateriale til seks film om anden verdenskrig.

  • 7. klasse
  • 8. klasse
  • 9. klasse
  • 10. klasse
  • Gymnasiet

Egnet Til

Undervisningstrin: 

 • Udskoling

Fag: 

 • Historie

Undervisningsvejledning

"Nat og tåge" er en dokumentarfilmklassiker. Den er næsten ikke til at komme uden om, når der skal undervises om den nazistiske racehygiejne, holocaust og koncentrationslejre.
Kameraet følger fortælleren, der som en turist besøger de tyske udryddelseslejre i 1956 - med mere end ti års afstand til de forfærdelige hændelser i lejrene. Kameraet fungerer som turistens øjne gennem landskaberne, hvor resterne af de forfaldne lejre dukker op som vidnesbyrd og historisk dokumentation for de menneskelige dramaer, ydmygelser, medicinske forsøg og massedrab, der har fundet sted.
I det filmanalytiske arbejde i klassen kan man sætte fokus på, hvordan instruktøren anvender den poetiske fortælleform. Det er sanseligheden, som er i centrum. Det praktiske, det logistiske og kliniske politiske projekt sat over for filmklip og stillbilleder fra tyskernes og de allieredes arkiver. Den poetiske speak skrevet af en tidligere fange fra en koncentrationslejr sat over for den smukke underlægningsmusik. Der er grundlag for at diskutere, hvordan instruktøren udnytter modsætninger til at skabe følelser hos tilskueren, følelser af nedværdigelse, krænkelse, væmmelse og afsky.

Credits

Alternative Title
Nuit et brouillard
Instruktør
Alain Resnais
Fotograf
Sacha Viemy
Ghislain Cloquet
Klipper
Anne Sarraute
Manuskript
Alain Resnais
Censur
Tilladt for børn fra 15 år
Produktion
Argos Films
Como Films
Cocinor

Stills

Argos Films 1955

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle