Muhammedkrisen under huden

2007, 59 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark, Danske tekster

Da Mellemøsten for et år siden står i brand over 12 tegninger af profeten Muhammed, bliver to danske muslimer samtidig genstand for hele verdens opmærksomhed. Folketingspolitikeren Naser Khader og talsmanden for 27 muslimske organisationer Ahmed Akkari forsøger hver for sig at forklare omverdenen, hvad der egentlig foregår i Danmark. Men her hører ligheden også op. For de to mænd er hinandens indædte modstandere i det muslimske miljø. Mens Naser Khader stiller sig i spidsen for Demokratiske Muslimer, taler Ahmed Akkari på vegne af de muslimer, der har opfattet tegningerne som en krænkelse.
Filmen følger de to mænd tæt i de hektiske uger, hvor de fra hvert sit miljø og med hver sin baggrund forsøger at komme ud med deres vidt forskellige budskaber. En ulige kamp, hvor danskerne og medierne på forhånd har bestemt sig til, hvem der skal lyttes til - og hvem der er dømt ude.

Filmen kan ses med og uden danske og engelske undertekster.

Egnet Til

Undervisningstrin: 

 • Udskoling

Fag: 

 • Dansk
 • Samfundsfag

Undervisningsvejledning

"Muhammedkrisen under huden" er velegnet til undervisning om konflikterne i forbindelse med Muhammed-tegningerne, forskellige opfattelser af at være muslim i Danmark og ikke mindst det at være borger i et demokratisk, multikulturelt samfund.
Kameraet følger som fluen på væggen Naser Khader og Ahmed Akkari - to talsmænd for herboende muslimers forskellige synspunkter. Filmen giver et enestående indblik i de to fløjes synspunkter og de to talsmænds bagland, bevæggrunde og inderste tanker. Derved lægger den op til en analyse af og diskussion om, hvordan forskellige kulturelle, religiøse og politiske aktører formidler deres synspunkter og interesser - og med hvilke mål.
Khader og Akkari bliver hvirvlet ind i en medieorkan, hvor de har svært ved at komme igennem med deres budskaber. De oplever begge, at deres udsagn bliver fortiet, fordrejet og taget til indtægt for andres synspunkter. Filmen giver på den måde stof til en diskussion af mediernes rolle i den politiske proces - medierne som den fjerde statsmagt.
Filmen anvender hovedsageligt en observerende fortælleform, hvor kamera og mikrofon tæt følger de to hovedpersoner i fortrolige og prekære situationer. Men man skal ikke være blind for, at der også bruges filmiske virkemidler hentet fra fiktionsfilmens univers i form af stemningsladet underlægningsmusik, effektlyde og klipperytme. Der er således gode muligheder for at diskutere spørgsmålet om, hvordan denne brug af virkemidler påvirker vores oplevelse af sagen.

Stills

Af samme instruktør

 • Se Filmen
  Lykkelige omstændigheder - 2. del

  Lykkelige omstændigheder - 2. del

  Man kan spørge hvem som helst, der har prøvet det: Intet i livet er så stort som at få sit første barn. Ingen tid er lykkeligere, hårdere, mere turbulent end månederne efter fødslen. Filmen...

  Instruktør: Vibeke Heide Jørgensen, Gitte Løkkegaard

  2000, 58 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark

 • Se Filmen
  Lykkelige omstændigheder

  Lykkelige omstændigheder - 1. del

  Man kan spørge hvem som helst, der har prøvet det: Intet i livet er så stort som at få sit første barn. Ingen tid er lykkeligere, hårdere, mere turbulent end månederne efter fødslen. Filmen...

  Instruktør: Vibeke Heide Jørgensen, Gitte Løkkegaard

  2000, 58 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle