Mit Afghanistan

2012, 88 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark, Danske tekster

Nagieb Khaja er dansk journalist med afghanske rødder. Han mener, at Vesten træffer beslutninger om Afghanistan baseret på dyb uvidenhed om landet og dets indbyggere. Nagieb er en mand med en mission. For nogle år siden rejste han selv ind i den forbudte zone for at nuancere det forsimplede mediebillede af landet, men han endte som fange hos Taliban, og undslap kun lige med livet i behold. På næste rejse medbragte Nagieb 30 mobilkameraer og bad civile afghanere filme sig selv. For første gang bliver vi nu budt indenfor i den forbudte zone. Vi ser det liv, der leves der, med glæder og sorger, sejre og nederlag. Alt det, der er forbundet med at leve i krigens skygge - hvad enten man er teenager med drømme for fremtiden, er aktiv i kampen mod korruption i lokalsamfundet, eller familieoverhoved med ansvar for alles overlevelse.

Egnet Til

Undervisningstrin: 

 • Udskoling

Fag: 

 • Samfundsfag
 • Dansk
 • Geografi
 • Filmkundskab

Undervisningsvejledning

¿Mit Afghanistan¿ tegner et unikt portræt af Afghanistan set indefra. Filmen kan bruges i arbejdet med fagområder i geografi og samfundsfag samt til at belyse dokumentarfilmen som genre i faget dansk.

I geografi kan eleverne arbejde med levevilkår i Afghanistan, herunder fx familiemønstre/kønsroller, erhverv, uddannelse og en hverdag med ildkampe mellem Taliban og NATOs ISAF-tropper. Temaerne kan fordeles som fokuspunkter for grupper i klassen før filmen ses, og eleverne kan efterfølgende sammenligne med hjemlige forhold. Hvordan ville en mobil-dokumentar om Danmark se ud? På Filmcentralen ligger kortfilm-serien ¿Tro Håb Afghanistan¿, som kan bruges til yderligere dokumentation. Til serien hører et undervisningsmateriale målrettet 3.-10. klasse.

Afghanistan er et samfund, der er splittet i overgangen mellem bondesamfund og vestligt orienteret demokrati. I samfundsfag kan man arbejde med forskellene på Danmark og (Talibans) Afghanistan som eksempler på demokratisk og ikke-demokratisk styreform og magtanvendelse med fokus på borgernes rettigheder og pligter. Her kan Danmarks indsats i ISAF inddrages, og man kan diskutere, hvilken betydning styrkernes tilstedeværelse i regionen har set i forhold til global sikkerhed og samarbejde.

Brug Filmcentralens undervisningsmateriale ¿Fokus på dokumentar¿ til at belyse dokumentarfilm som genre. Hvilken virkning giver det, at størstedelen af filmen er optaget af amatører? Gør det filmen mere autentisk eller ¿dokumentarisk¿? Hvorfor har instruktøren også valgt at supplere mobil-filmene med optagelser af filmens tilblivelse, så det ikke blot bliver en dokumentar om landet, men også en film om filmen selv?

Stills

Magic Hour Films 2012

Af samme instruktør

 • Se Filmen Terrorist ved et tilfælde

  Terrorist ved et tilfælde

  Cem er en ung tyrker, som lever i Danmark. Han er træt af at blive associeret med terrorisme, bare fordi nogle unge muslimer udfører selvmordsaktioner i guds hellige navn. Cem beslutter sig for...

  Instruktør: Nagieb Khaja, Miki Mistrati

  2009, 40 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark

 • Se Filmen Måske uskyldig

  Måske uskyldig

  "Måske uskyldig" skildrer en kvindes kærlighed til sin terrormistænkte mand og hendes kamp for hans løsladelse. En mand som siden har lagt navn til tuneser-loven. I februar 2008 slår PET døren...

  Instruktør: Nagieb Khaja

  2009, 53 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle