Min terrorist

2003, 58 min, U/Dokumentarfilm, Israel

I 1978 blev Yulie Gerstel, stewardesse ved det israelske luftfartsselskab El Al, offer for en terroraktion i London. Flere døde eller blev hårdt sårede, selv slap hun med en granatsplint i armen. Gerstel vidnede mod den arabiske attentatmand, Fahad Mihyi, og var med til at sende ham i fængsel på livstid. Tyve år senere har erfaringer fra den israelske hær overbevist Gerstel om, at hadets og gengældelsens politik er en blindgyde i Israel-Palæstina konflikten. Hun indleder en brevveksling med Fahad Mihyi i fængslet og provokerer den israelske offentlighed ved at advokere for forsoning. Den 11. september 2001 bringer atter Yulie Gerstel i tvivl, men hun fortsætter med i dagbogsfilmens form at rapportere fra en politisk og mental tilstand, hvor der ikke gives nogen lette svar.

Undervisningsmaterialer

 • Palæstina-Israel

  Palæstina-Israel

  Undervisningsmateriale til fire dokumentarfilm om Israel-Palæstina-konflikten

  • 5. klasse
  • 6. klasse
  • 7. klasse
  • 8. klasse
  • 9. klasse
  • 10. klasse

Egnet Til

Undervisningstrin: 

 • Udskoling

Fag: 

 • Samfundsfag

Undervisningsvejledning

"Min terrorist" er velegnet til at indgå i undervisningsforløb om Israels og Palæstinas historie samt om terrorisme og forsoning.
Filmens instruktør fortæller sin egen historie, som begynder, da hun bliver såret i et terrorangreb i London i 1978. Det er en hudløs, ærlig og følelsesladet beretning om at føle sig som offer, bøddel og frelser. Hun tager kontakt til sin bøddel, og hun svinger gennem årene mellem ønsket om hævn, forsoning og tilgivelse. Filmen lægger dermed op til undersøgelser og drøftelse af posttraumatisk stresssyndrom, Stockholm-syndromet og forskellige former for konfliktløsninger og forsoningsprocesser.
"Min terrorist" handler ligeledes om staten Israels dannelse, historie og konflikter med nabolande og befolkningen i de besatte områder. Mange politikere og vigtige historiske hændelser omtales og vises. Der vil være behov for i undervisningen at skabe en kronologi, finde fakta om de politiske ledere og sætte hændelserne ind i en international sammenhæng.
Filmen er også velegnet til at underkaste en filmanalytisk vinkel. Instruktøren Yulie Gerstel anvender den personlige fortælleform. Hun er filmens hovedperson og fortæller sin egen historie. Hun giver udtryk for sine meninger i filmens voice over, og hun vælger som instruktør en lang række af filmiske virkemidler, der skal skabe stemninger og følelser hos publikum. Det er derfor en oplagt mulighed for sammen i klassen at diskutere, hvordan virkemidlerne påvirker oplevelsen af Gerstels dilemmaer. Gør det filmen mere eller mindre troværdig og/eller objektiv?

Af samme instruktør

 • Se Filmen Min bror

  Min bror

  Det er over 25 år siden, Yulies bror blev ultraortodoks jøde og mistede kontakten med sin familie. Efter sin skilsmisse forsøger Yulie igen at nærme sig sin bror. Mens hun venter på at høre fra...

  Instruktør: Yulie Cohen Gerstel

  2007, 57 min, U/Dokumentarfilm, Israel

 • Se Filmen Mit land Zion

  Mit land Zion

  Yulie Cohen Gerstel har specialiseret sig i at lave personlige og dybt kontroversielle film om sit forhold til staten Israel og zionismen. I Mit land Zion fortæller hun, hvordan hun selv valgte...

  Instruktør: Yulie Cohen Gerstel

  2004, 58 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle