Min fætter er pirat

2010, 45 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark

Nasib Farah er 28 år og bor i Odense sammen med sin danske kone og tre små børn. Hans barndomsegn i Somalia er i dag udgangspunkt for storstilet pirateri, og nogle af de mest hårdkogte pirater kommer fra Nasib's egen klan og familie. Da Nasib hører at hans fætter i Somalia, Abdi, har planer om at slutte sig til piraterne, beslutter han sig for at rejse hjem for at få fætteren til at ændre mening. Men Nasibs argumenter har kun ringe vægt, for Abdis alternativer for en fremtid fortaber sig i en tåge af borgerkrig, korruption og khat-tyggeri.

Egnet Til

Undervisningstrin: 

 • Udskoling

Fag: 

 • Samfundsfag

Undervisningsvejledning

"Min fætter er pirat" giver et enestående indblik i nogle af de personlige, sociale og samfundsskabte årsager til, at somaliske fiskere giver sig i kast med pirateri i internationalt farvand. Derimod bliver pirateriets omfang, betydning for skibsfarten, de personlige konsekvenser for de tilfangetagne søfolk samt FN's, EU's og Danmarks indgriben og de deraf afledte dilemmaer ikke berørt i filmen. Det er en oplagt mulighed at lade eleverne undersøge disse ting og sætte dem i relation til filmens historie.
Nasib fortæller i filmen, som er fra 2010, at der har været borgerkrig i Somalia i 19 år, og at han ser et samfund, som er gået i stå eller direkte tilbage. Lovløsheden præger landet - i filmen giver det sig konkret udtryk i, at filmholdet er nødt til at have 15 soldater med til at sørge for deres sikkerhed under optagelserne. Somalias historiske udvikling siden selvstændigheden i 1960 har været præget af militærkup, interne konflikter mellem klanledere og direkte borgerkrig, hvor FN og USA har forsøgt at gribe ind. Den historiske kontekst har sin store betydning for samfundet og befolkningens livsvilkår i dag, hvilket også er en mulighed at bringe ind i undervisningen.
Filmen fremstår som en videodagbog og anvender dermed den personlige fortælleform. Det er filmens medtilrettelægger, som er hovedperson. Han er filmens fortæller og i perioder også kameramand. Han fortæller sin personlige historie, og det er hans personlige projekt at finde svar på spørgsmålene: Hvorfor vælger man at risikere sit eget og andre menneskers liv? Og hvorfor bliver mænd fra min egen klan og familie pirater? Sammen med klassen kan det drøftes, hvilken betydning filmens fortælleform har for udtryk og budskab.

Credits

Alternative Title
Min fætter er pirat
Instruktør
Christian Sønderby Jepsen
Fotograf
Henrik Bohn Ipsen
Klipper
Ida Bregninge
Censur
Frarådes børn under 7 år
Produktion
Monday Media

Stills

Monday Media 2010

Af samme instruktør

 • Se Filmen Alma flytter på landet: Kagekonkurrencen

  Alma flytter på landet: Kagekonkurrencen

  Ved den årlige høstfest er Alma med i en kagekonkurrence. Mon hun vinder? Alma og hendes familie flytter fra deres dejlige lejlighed i byen og ud i et hus på landet. Alma synes, det er svært at...

  Instruktør: Christian Sønderby Jepsen

  2018, 10 min, Dokumentarserie, Danmark

 • Se Filmen Alma flytter på landet: Min gode gamle ven

  Alma flytter på landet: Min gode gamle ven

  Kan Alma overbevise sin gamle ven fra byen om, at det er fedt at bo på landet? Alma og hendes familie flytter fra deres dejlige lejlighed i byen og ud i et hus på landet. Alma synes, det er...

  Instruktør: Christian Sønderby Jepsen

  2018, 10 min, Dokumentarserie, Danmark

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle