Med døden til følge

2011, 59 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark

For første gang i Danmarkshistorien har det danske retsvæsen givet lov til at en hel retssag bliver filmet. »Med døden til følge« tager os om bag de sensationelle overskrifter og inddrager os i de komplekse overvejelser om beviser og straf, som dommere dagligt håndterer på danskernes vegne. Den konkrete sag handler om en mand, der slog sin bedste ven ihjel med et samurai sværd - var det et uheld eller var det en bevidst handling, da manden førte sværdet? Sagen er drabelig og følelsesladet. Der står meget på spil for den tiltalte, som både skal genopleve den tragiske nat hvor hans ven døde og samtidig forsøge at klare sig gennem en retssag, hvor han står til flere års fængsel.

Instruktør:

Eva Mulvad

Emneord: 

Egnet Til

Undervisningstrin: 

 • Udskoling

Fag: 

 • Samfundsfag

Undervisningsvejledning

Filmen er meget velegnet i undervisningsforløb om kriminalitet i almindelighed og om domstolenes praksis og funktion i samfundet i særdeleshed.
Man følger en retssag fra start til slut, og man får således en grundig indføring i, hvordan hele processen i forbindelse med en domsafsigelse forløber. Der er stort fokus på både anklagerens og forsvarerens arbejde og deres funktioner i retssagen. Filmen er derfor velegnet som en helt formel dokumentation af domstolenes måde at arbejde på.
Samtidig fortæller filmen en følelsesmæssigt medrivende historie om et menneskeligt drama med et dødeligt udfald. Den lægger derfor også op til en mere principiel diskussion om skyldsspørgsmålet - og om straffens rimelighed og omfang.
Filmen indeholder desuden eksempler på nyhedsmediernes dækning af sagen, så der vil også være god mulighed for at sammenligne og diskutere, hvordan forholdet er mellem mediernes dækning og den version af begivenhederne, der afdækkes i retssalen.
Endelig er der gode muligheder for at anlægge en filmanalytisk vinkel på filmen. Filmen er i sin form en klassisk dokumentarfilm, men der gøres flittigt brug af filmiske virkemidler hentet fra fiktionsfilmens univers, fx i form af stemningsbilleder og ikke mindst en meget stemningsladet underlægningsmusik. Der er således gode muligheder for at diskutere spørgsmålet om, hvordan denne brug af virkemidler påvirker vores oplevelse af sagen, og om det gør filmen mindre "objektiv".

Stills

Monday Reporter 2011

Af samme instruktør

 • Se Filmen
  A Modern Man

  A Modern Man

  ”A Modern Man” er et portræt af det 21 århundredes tidstypiske tendenser skildret gennem den unge ambitiøse violinist Charlie Siem. Som violinist er han konstant på turné , samtidig arbejder han...

  Instruktør: Eva Mulvad

  2017, 84 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark

 • Se Filmen Slottet

  Slottet

  Scenen er sat for en film om sammenstød mellem fortid og nutid - mellem det ophøjede og det ordinære. Det er en film om hierarki og om at være fanget mellem gamle traditioner og det moderne liv...

  Instruktør: Eva Mulvad

  2014, 40 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle