Lykketoft finale

2005, 55 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark

I februar 2005 følger instruktøren statsministerens direkte modstander, Socialdemokraternes formand Mogens Lykketoft, i valgkampen op til Folketingsvalget. »Lykketoft - finale« (2005) viser partilederens mislykkede forsøg på at få sine budskaber i medierne og hans sammenstød med presse og partifæller i en umulig kamp for at overtage Statsministeriet.
Indgår på dvd i antologien »Lykketoft finale« / »Fogh bag facaden«.

Undervisningsmaterialer

 • Magt, medier og demokrati

  Magt, medier og demokrati

  Syv film og et undervisningsmateriale til folkeskolens ældste klasser.
  • 8. klasse
  • 9. klasse
  • 10. klasse

Undervisningsvejledning

Filmen er velegnet til at give eleverne et indblik i en dansk toppolitikers arbejdsvilkår - her i en intens valgkamp. Det er et arbejde i et spændingsfelt mellem partiets ideologi og topfolk, spindoktorernes indflydelse, pressen - den fjerde statsmagt - og meningsmålingernes tyranni.
Kameraet følger valgkampen i 2005 som "fluen på væggen" eller nærmere som fluen på skulderen af Mogens Lykketoft, der på det tidspunkt var Socialdemokratiets formand og statsministerkandidat - og udfordrer af den siddende statsminister Anders Fogh Rasmussen fra partiet Venstre. Kameraet er med hjemme hos Mogens Lykketoft, i partikontoret, i kampagnebussen, på gader og stræder, på uddannelsesinstitutioner og ved en tv-debat med hans modkandidat Anders Fogh Rasmussen.
Filmen giver et unikt indblik i, hvordan enkelte journalister og nyhedsmedierne generelt påvirker politikeren Mogens Lykketoft og dermed også valgkampens udfald. Et mindre antal journalister følger nærmest i døgndrift Lykketoft rundt i landet. De kommer på den måde tæt på politikeren såvel som på personen Mogens Lykketoft. Der er således god mulighed for at sammenligne og diskutere dette symbiotiske forhold.
Filmen er bygget op som en rammefortælling. Det er et nærværende og følsomt portræt af et karismatisk menneske og en politisk personlighed, som indædt kæmper for sin ideologi og for sit personlige projekt om at blive landets statsminister - og taber. Filmen begynder og slutter på valgnatten, hvor Mogens Lykketoft for åben tv-skærm må erkende sit nederlag og vælger at træde af som formand for Socialdemokratiet.

Credits

Alternative Title
Lykketoft finale
Instruktør
Christoffer Guldbrandsen
Medvirkende
Mogens Lykketoft
Fotograf
Christoffer Guldbrandsen
Klipper
Olivier Bugge Coutté
Censur
Tilladt for alle
Produktion
Cosmo Film Doc

Stills

Cosmo Film Doc 2005

Af samme instruktør

 • Se Filmen Tyveriet af Afrika

  Tyveriet af Afrika

  Den zambiske journalist Ernest Chanda optrevler en gigantisk skattekarrusel. Skiftende regeringer har i ledtog med verdens mægtigste råvarehandlere systematisk snydt Zambia for mange millioner...

  Instruktør: Christoffer Guldbrandsen

  2012, 58 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark

 • Se Filmen Dagbog fra midten

  Dagbog fra midten

  Filmen følger Naser Khader, Gitte Seeberg, Anders Samuelsen og deres parti Ny Alliance, fra stiftelsen af partiet til nedturen, der indtil videre er endt med Naser Khaders udmeldelse af partiet...

  Instruktør: Christoffer Guldbrandsen

  2009, 75 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle