Lille voksen

2008, 40 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark

Xenia på 14 år er ikke som andre teenagere med gadgets, fester og masser af venner. Det meste af sit liv har hun påtaget sig et stort arbejde med at hjælpe sin enlige mor med at købe ind og passe sine tre mindre søskende. Selv om Xenia er stolt af det ansvar, hun har i familien, har det også negativ indflydelse på hendes sociale liv og hendes lektier. Da Xenia starter på efterskole, får hun muligheden for at begynde forfra. Men kan hun overhovedet gribe chancen, slippe ansvaret og blive en teenager, som alle andre?
Filmen er en del af »Næsten voksen - en serie af ungdomsdokumentarfilm«.

Undervisningsmaterialer

 • Næsten voksen

  Næsten voksen

  Undervisningsmateriale til syv dokumentarfilm om unge mellem 14 og 19 år.
  • 6. klasse
  • 7. klasse
  • 8. klasse
  • 9. klasse
  • 10. klasse

Egnet Til

Undervisningstrin: 

 • Udskoling

Fag: 

 • Dansk
 • Samfundsfag

Undervisningsvejledning

Filmen er oplagt at inddrage i undervisningsforløb om identitet, familieliv og levevilkår i Danmark. Vi følger 14-årige Xenia, som bor med sin mor og tre søskende i et socialt boligområde i Ishøj. Som ældst i søskendeflokken har hun påtaget sig rollen som den opdragende og forsørgende næsten på lige fod med moren. Selvom det er hårdt - "nærmest et 24-timerarbejde" - så er det bag hjemmets fire vægge, hun som ung teenager finder værdi og mening med tilværelsen. Modsat et skoleliv som er præget af ensomhed, lavt selvværd og faglig usikkerhed.
Filmen præsenterer et Danmark, hvor den sociale ulighed lever, og hvor det ikke altid er let at bryde den sociale arv. I den sammenhæng lægger filmen op til at arbejde med forskel i levevilkår, livsstil og muligheder i dagens Danmark.
Xenia skal på efterskole. Det bliver et dramaturgisk vendepunkt i filmen, hvor hun må lægge det påtagede voksenliv på hylden og tage rollen som almindelig teenager på sig. Xenia vokser og udvikler sig, med efterskolens fællesskab i ryggen. Det vil her være væsentligt at kigge på betydningen af fællesskab og socialt netværk som vigtige faktorer for identitetsdannelsen.
Endelig kan filmen åbne for et arbejde med dokumentarfilmgenren og de virkemidler, der knytter sig hertil. Det gælder bl.a. dramaturgiske valg, brug af musik og billeder til at skabe stemning og understøtte indhold samt fortællestil, herunder interviews, fluen på væggen og voice-over.

Stills

Team Productions Aps 2008

Af samme instruktør

 • Se Filmen
  Rigtig voksen

  Rigtig voksen

  Instruktøren Anders Gustafsson havde i 2008 premiere på filmen 'Lille voksen', der fulgte den dengang 14-årige Xenia, som voksede op i en dysfunktionel familie med omsorgssvigt. Nu er han klar...

  Instruktør: Anders Gustafsson

  2017, 75 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark

 • Se Filmen
  lukas

  Lukas & The Aspies

  12-årige Lukas spiller i et punkband, skændes med sin lillebror - men han har også Aspergers syndrom, og derfor sine helt egne sæt af problemer. Problemer som gør, at han hurtig mister...

  Instruktør: Anders Gustafsson

  2015, 25 min, DK/Kort fiktion, Danmark

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle