Lille far

2003, 12 min, DK/Kort fiktion, Danmark

Marie er 7 år. Hun skal være hos sin far i weekenden. Marie og far går gennem byen, og far møder hele tiden nogen, han skal snakke med. Marie venter pænt. Men da Marie møder en pige, hun gerne vil lege med, så gider far ikke vente, han vil hjem. Marie bliver vred på far, men hun kan ikke finde ud af at skælde ham ud. Det er ikke nemt at give sin vrede luft, når man ikke ses hver dag og gerne skulle have det rart sammen.

Undervisningsmaterialer

 • Film i indskolingen - temabillede

  Film i indskolingen

  Et temamateriale der giver ideer og inspiration til at arbejde med film og filmanalyse i indskolingen.

  • 0. klasse
  • 1. klasse
  • 2. klasse
  • 3. klasse

Egnet Til

Undervisningstrin: 

 • Indskoling
 • Mellemtrin

Fag: 

 • Dansk

Undervisningsvejledning

Filmen er velegnet til undervisningsforløb i faget dansk i indskolingen med fokus på filmens tema. Filmens hovedperson Marie kan let sige sin mening til sin mor, men har svært ved at sige fra over for sin far. Filmen er en udviklingshistorie, hvor Marie i løbet af filmen får lært at sige sin far imod. Filmens tema er aktuelt og vedkommende for mange børn i indskolingsalderen, hvor Maries følelser, reaktioner og udvikling vil være oplagte at diskutere i klassen.
Filmen kan desuden anvendes til det begyndende arbejde med fortællingens opbygning og komposition. Kompositorisk er filmen dog vanskelig for børn i indskolingen, da den indeholder mange fortælletekniske skift. Filmen springer fx mellem nutid og fortid i indledningen, hvor konflikten præsenteres. Derefter fortælles historien ved, at der veksles imellem et realplan, hvor fortællingen langsomt skrider frem, og et fantasiplan, der fremstiller Maries drømme og fantasier. Her vil det være oplagt at fokusere på skiftet mellem de to planer og de billedmæssige konventioner, der er knyttet til disse skift. Fx zoomes der de fleste gange langsomt ind på Maries hoved lige inden skiftet fra realplan til fantasiverden, og når hendes drømme visualiseres, er billedet sløret i kanten.
Man kan også fokusere på filmens klipning og klipperytme. I hovedparten af filmen bruges kontinuitetsklipning og en forholdsvis langsom klipperytme. Dette brydes, fx da Marie bliver vred, og er i høj grad med til at understrege Maries vrede.

Stills

Magic Hour Films 2003

Af samme instruktør

 • Se Filmen Op med humøret

  Op med humøret

  Drengen Emil har en kanin, som han leger med hver dag. Kaninen er god til at hoppe, og den er sød! Men kaninen er også gammel, og en morgen er den død. Emils mor gør alt, hvad hun kan for at...

  Instruktør: Michael W. Horsten

  2005, 24 min, DK/Kort fiktion, Danmark

 • Se Filmen
  Kikser

  Kikser

  Kasper, 14 år, spiller fodbold med sin ven, målmanden Jon. Jon taber bolden og er skyld i, at holdet taber. Anføreren og de andre på holdet kræver en ny målmand. Kasper bliver i tvivl, hvad er...

  Instruktør: Michael W. Horsten

  2000, 20 min, DK/Kort fiktion, Danmark

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle